Autopulse op de ambulance in gebruik genomen bij RAV Gelderland-Zuid.

Array
De zeventien ambulances van de Regionale Ambulancevoorziening (RAV) Gelderland-Zuid zijn sinds deze week uitgerust met een zogenoemde Autopulse, een apparaat dat mechanisch hartmassage kan geven.
 
De Autopulse geeft voortdurende en ononderbroken hartmassage bij een reanimatie. Het is een revolutionaire, niet-invasieve hartmassage-apparaat. Zelfs met ondersteuning wordt bij een goed uitgevoerde, handmatige compressie slechts 10-20% van de normale bloedtoevoer naar het hart bereikt en slechts 30-40% naar de hersenen. Handmatige reanimatie is essentieel, maar voor verbeterde overlevingskansen zijn nieuwe methoden die de bloedtoevoer tijdens een hartstilstand verder doen toenemen, van cruciaal belang. De Autopulse verplaatst meer bloed, of efficiëntere wijze, dan mogelijk is met handmatige hartmassage. Het is eenvoudig in gebruik en werkt op batterijen. De AutoPulse berekent automatisch de thorax omvang en weerstand van de patiënt en past de compressiekracht daarop aan, waardoor continue, kwalitatief hoogstaande, hartmassage bereikt wordt. Onderbrekingen die de coronaire perfusie druk doen dalen worden voorkomen. De reanimatie wordt hierdoor ruistiger en efficiënter, zelfs tijdens transport. Studies hebben aangetoond dat het gegruik van de AutoPulse de overlevingskansen tot ontslag uit het ziekenhuis met 235% verhoogt.

Voordelen AutoPulse                                                                                      

  • Een normale bloedtoevoer bij acute hartstilstand
  • Snel, eenvoudig en intuïtief gebruik
  • Een ‘extra paar handen’
  • Unieke, consistente, geautomatiseerde hartmassage
  • Garantie wat betreft de veiligheid van medisch personeel
  • Automatische instelling van compressiediepte door berekening van thorax omvang, weerstand en compliance.

Onderzoek heeft uitgewezen dat dergelijke hartmassage de zuurstofvoorziening naar hart en hersenen bevordert, aldus een woordvoerster van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen, dat de apparaten samen met het RAV heeft aangeschaft. Ook op de afdeling spoedeisende hulp van het ziekenhuis zijn de mechanische apparaten beschikbaar. Het gebruik van het apparaat op de ambulance is nieuw voor Nederland.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen