Terminale zorg buiten kantoortijd

Array

Zo’n driekwart van de huisartsen is ook buiten kantoortijd bereikbaar voor terminale zorg. Over de terminale zorg op de huisartsenpost zijn artsen tevreden; een knelpunt vormt echter de informatieoverdracht. Meer dan de helft van de huisartsen zegt dat deze onvolledig is en niet up to date. Dit schrijft Paul Giesen, huisarts en onderzoeker bij de afdeling Kwaliteit van Zorg van het UMC St Radboud vorige maand in Medisch Contact. Samen met Elmie Terpstra, huisarts in opleiding en Bart Schweitzer, huisarts en onderzoeker bij het VU Medisch Centrum heeft hij onderzoek gedaan naar de zorgkwaliteit voor terminale patienten.

Continue zorg en persoonlijke beschikbaarheid zijn wezenlijke aspecten van terminale zorg. In samenspraak met de Vereniging Huisartsenposten Nederland (VHN) hebben de onderzoekers ruim zevenhonderd huisartsen in vier verschillende regio’s vragen voorgelegd over de zorgkwaliteit voor terminale patienten en hen gevraagd om praktijkaanbevelingen te doen. Uit dat onderzoek komt naar voren dat huisartsen ook na beeindiging van hun dienst in principe beschikbaar willen blijven voor de persoonlijke zorg van hun patient. De wens om beschikbaar te zijn, ligt zo’n zeven procent lager dan in de periode, waarin huisartsen nog in kleine waarneemgroepen werkten. Ter verklaring wijst Giesen op een mogelijk veranderde beroepshouding. Daarnaast vermoedt hij dat het werken in deeltijd een rol speelt. Parttime werkende huisartsen blijken het lastig te vinden weekenddiensten en privé (zorg voor kinderen) te combineren.

Meer reden tot zorg geeft de gebrekkige overdracht van informatie aan de huisartsenpost. Als reden om geen informatie door te geven, zegt ruim veertig procent van de respondenten, dat de situatie van de patient snel verslechteren kan. Zo´n dertig procent is de overdracht van informatie vergeten en bij zo’n twintig procent van de gevallen ontstaat de onvolledige informatie vanwege ontslag uit het ziekenhuis.

Ruim de helft van de respondenten doet suggesties om de informatieoverdracht te verbeteren. Een belangrijke aanbeveling is de verbetering van het elektronisch berichtenverkeer. Daarnaast stellen artsen voor om de terminale zorg meer in eigen hand te houden en niet onnodig over te dragen aan de huisartsenpost. Paul Giesen wil met zijn onderzoeksteam verder onderzoek doen om de kwaliteit van de terminale zorg buiten kantoortijden te helpen verbeteren.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen