Hindostanen vaker diabetes en nierproblemen op jonge leeftijd
ArrayHindo(e)stanen hebben vaker te maken met diabetes en nierproblemen op relatief jonge leeftijd. Dat heeft te maken met hun buikvetverdeling. Prataap Chandie Shaw, internist-nefroloog, komt tot deze opmerkelijke conclusie in zijn proefschrift. Op donderdag 6 maart hoopt Chandie Shaw te promoveren op dit onderwerp aan de Universiteit Leiden.
Prataap Chandie Shaw is internist-nefroloog in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in Leiden en in het Medisch Centrum Haaglanden (MCH) in Den Haag. Op donderdag verdedigt hij zijn proefschrift getiteld: Diabetic Nephropathy in Surinamese South Asian Subjects. Diverse onderzoeken die Chandie Shaw en zijn team tussen 1998 en nu uitvoerden, leverden opvallende cijfers op. De zogenaamde ouderdomsdiabetes begint bij Hindostanen tussen de 40 en 50 jaar. Bij Nederlanders is dat gemiddeld 12 à 13 jaar later. Bovendien krijgt één op de drie Hindostanen ouderdomsdiabetes, tegenover één op de negen Nederlanders.
Chandie Shaw denkt dat Hindostanen eerder last hebben van diabetes, nierproblemen en hart- en vaatziekten doordat zij vet meer in de buik opslaan. Dit komt door genetische factoren. Mensen met overgewicht lopen bovendien meer risico op bijvoorbeeld nierbeschadiging. Een Hindostaan die even (on)gezond leeft als een autochtone Nederlander heeft daardoor meer kans op diabetes en aanverwante problemen. Buikvet zorgt waarschijnlijk voor ontstekingsstoffen die de stofwisseling beïnvloeden en de bloedvaten beschadigen.
Chandie Shaw pleit voor preventie bij kinderen (autochtoon en allochtoon) door ze meer te laten sporten en gezonder te laten eten. Ook wil hij volwassenen bewuster maken van het feit dat ze ziekten als diabetes en nierfalen (nierdialyse), kunnen voorkomen/ remmen door af te vallen en meer te bewegen. Inmiddels is er een website in de lucht: www.haagsenieren.nl Deze is in samenwerking met een aantal Haagse huisartsen ontwikkeld om nierproblemen bij Hindostanen vroegtijdig te kunnen herkennen.
One thought on "Hindostanen vaker diabetes en nierproblemen op jonge leeftijd"
Comments are closed.
Klinkt bekend.. en ben blij dat er nu en wetenschappelijke basis is voor het HVZ probleem bij hindoes. Uit eigen ervaring (jaren lang SEH werk in een groot haags ziekenhuis) weet ik dat een hindoe met pijn op de borst een tikkende tijdbom is en elk moment ‘dood neer kan vallen’. Een hindoe met pijn opde borst, hoe onbetekenend het ook is, MOET opgenomen en uitvoerig cardiologisch gescreend worden.