Blinden leren via sonartechniek ‘kijken’ als vleermuizen

Array

Blinde kinderen in Schotland leerden weer ‘zien’ op precies dezelfde manier als vleermuizen dat doen. Door het analyseren van de echo van geluiden kunnen zij omgevingsbeelden voor zich zien.

De kinderen oefenden eerst in het maken van bepaalde klikgeluiden. Aan de hand van de weerkaatsing van het geluid leerden zij vervolgens onderscheid te maken tussen bijvoorbeeld mensen en voorwerpen. Want hoe kleiner het voorwerp, des te zwakker de echo. Ook de klankkleur geeft aanwijzingen over hoe de andere persoon of het voorwerp beweegt.

In Amerika, waar deze menselijke vorm van ‘echolocatie’ werd ontwikkeld, is al gebleken dat blinden hierdoor het verschil kunnen ‘zien’ tussen mensen, bomen, gebouwen en geparkeerde auto’s. Dit lukt hen op een afstand van zelfs tientallen meters.

Marieke Timmer

Marieke Timmer kan voor een serieus gezondheidsprobleem niet zonder de hulp van een echte zorgprofessional. Net zo goed als u voor het uitwerken van een communicatieplan, het ontwerpen van een logo, het bouwen van een website of het schrijven van een nieuwsbrief of folder op patienthoogte eigenlijk niet zonder de kwaliteiten van een communicatieprofessional kunt. Maar dan natuurlijk wel een met kennis van de zorgsector!

Recente artikelen