Nederlandse patiënten profiteren minder van nieuwe pillen

Array

DEN HAAG (ANP) – Volgens een artikel in De diverse bronnen profiteren Nederlandse patienten minder van nieuwe medicijnen dan patienten in het buitenland. Dat komt onder meer doordat Nederlandse zorgverzekeraars niet worden gestimuleerd om innovatieve geneesmiddelen te vergoeden.

Economen van de Universiteit van Maastricht en het onderzoeksbureau APE ontdekten dat het gebruik van innovatieve geneesmiddelen Nederland nu een jaarlijkse welvaartsstijging van tenminste 1,7 miljard euro oplevert. Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie in Maastricht, presenteerde de studie afgelopen woensdag in Den Haag tijdens de achtste editie van het Clingendael European Health Forum. De studie richtte zich onder meer op 52 geneesmiddelen die de laatste tien jaar zijn geïntroduceerd in Nederland. Opvallend: na goedkeuring door de Nederlandse overheid, duurt het gemiddeld nog zeven maanden voordat een nieuw middel in het verzekeringspakket komt. Deze vertraging kostte Nederland de afgelopen tien jaar een welvaartsverlies van tenminste 970 miljoen euro.
De onderzoekers signaleren in het rapport ‘Welvaartseffecten van innovatieve geneesmiddelen’ verder dat in OESO-landen de financiele waardering van de gewonnen extra levensjaren sterk verschilt. Nederland waardeert bij de beoordeling van nieuwe medische technologie een extra gezond levensjaar op gemiddeld 20.000 euro.

Marieke Timmer

Marieke Timmer kan voor een serieus gezondheidsprobleem niet zonder de hulp van een echte zorgprofessional. Net zo goed als u voor het uitwerken van een communicatieplan, het ontwerpen van een logo, het bouwen van een website of het schrijven van een nieuwsbrief of folder op patienthoogte eigenlijk niet zonder de kwaliteiten van een communicatieprofessional kunt. Maar dan natuurlijk wel een met kennis van de zorgsector!

Recente artikelen