Muisarts

Array

De Emaildokter van Nederland is, zoals altijd, een creatieve schrijver en komt vandaag, zo lijkt het met een nieuw woord: De muisarts. Wij hopen dat onze Robert niet een muisarm krijgt van al die columns. We genieten er elke keer weer van. De wondere wereld van internet onder begeleiding een medische “internet specialist”.

MUISARTS
“Is there a doctor in the mouse?” Een leuke opening van een artikel over E-Health op de site www.e-patients.net. Arrogante en helaas nog ouderwets denkende artsen bekritiseren hun patienten, die online gaan voor informatie over hun ziektebeeld of klachten. Volgens mij is dit aantal artsen al veel minder dan enige jaren geleden. Zij kijken toch ook eerst op Google om te zien of de aan te schaffen auto, lamp of tuinstoel daar minder duur is dan in de winkel? NPS/NIPO deed recent verslag van een onderzoek naar mensen die eerst naar Dr. Google gaan. Het merendeel van de ondervraagde huisartsen gaf aan dat dit hen meer tijd kost en dat dit gedrag kan leiden tot meer ziekte. Over een jaar denken zij hier absoluut anders over. Internet blijft booming en gaat de zorg steeds meer infiltreren. Ik bemerk dat ik pas sinds enige maanden geen boek meer opsla bij het nazien van medicatie tijdens een consult. Het Farmaco-Kompas zit in het systeem en raadplegen gaat zeer efficient. Daarbij is het voor de moderne huisarts een uitdaging om die “moderne dr.google patient” op een juiste en correcte wijze van informatie te voorzien. Wij zijn academici, dus moet het geen probleem zijn. Wellicht kampen artsen die hier wel problemen mee hebben met het feit ze een tandje hoger moeten functioneren. Feitelijk moet je deze patienten juist als de krent in de pap zien. Het zijn absoluut vruchtbare consulten.

Al met al zal de muisarts niet lang meer op zich laten wachten. De generatie van rond de 20 die wij amper kennen, zal ons in de nabije toekomst op frequente wijze “lastig” vallen met google-info. Past allemaal bij de verandering, die voorlopig niet zal stoppen. De e-techniek zal ons ook niet snel meer terugbrengen naar die goede oude tijd.
Het is het vermelden waard, dat mijn vader, die helaas recent overleed, in het verlengde van zijn vader pal na de oorlog al inzag, dat vervoer van scheepslading per container de nabije toekomst was. Hij werd in het begin weggefloten door zijn collega’s. Maar zie hoe hij vooruit zag. Je ziet nu geen schip meer varen met losse boomstammen of fruitkisten. Ik zie hier de mooie vergelijking met het e-consult, telemedicine of give it a name. Wat is attractiever dan een mailtje te krijgen van een arts in Georgie, die kampt met een ingewikkelde gynaecologische tumor bij een jonge vrouw en via de Nederlandse Vereniging voor E-Health binnen 24 uur een gedegen advies van een Nederlandse oncoloog krijgt. Dat is toch geweldige service. Allereerst gebeurde dit vroeger niet vanwege de communicatieproblematiek en nu gaat het rapido en zeer efficient. Die arts kan in ieder geval heel snel verdere besluiten nemen ten bate van zijn patiente.



Tenslotte is het boeiend om u te melden dat ik heb gewerkt in een huisartsenpost in een ziekenhuis zonder gescheiden wachtkamers. Weer een stapje verder met de integratie.
Ik raad het alle nu nog twijfelaars aan: de acute huisartsenzorg hoort in het ziekenhuis en niet als een soort appendix er pal naast. Dit is pas zorg en geeft patienten ook een gevoel van extra waarde. En dan wil ik het nog niet eens hebben over de dagelijkse huisartsenzorg. Kan wat mij betreft ook volop in een ziekenhuissetting. Met als groot voordeel dat je als huisarts of muisarts mee kan denken in het beleid ten aanzien van je patient(e). En ligt deze te lang op de EHBO te wachten, dan kan je hem of haar zelf door het ziekenhuisprotocol heen sturen. Men zal ons er dankbaar voor zijn.
Emaildokter

Recente artikelen