Nauwe samenwerking Rotterdamse huisartsen en hulpverleners bij huiselijk geweld/kindermishandeling

Array

Rotterdamse huisartsen gaan bij huiselijk geweld en kindermishandeling nauw samenwerken met het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG) en de Centra voor Jeugd en Gezin (CJG). Dat is de belangrijkste aanbeveling die naar voren komt uit het symposium ‘Signalering en aanpak huiselijk geweld: samenwerking tussen huisarts en hulpverlening’ op donderdag 24 januari. Op wijkniveau worden vervolgafspraken gemaakt tussen huisartsen en hulpverleners.

Huisartsen worden daarnaast aangesloten op SISA (Stedelijk Instrument Sluitende Aanpak). Het SISA-signaleringssysteem zorgt er voor dat jongeren in Rotterdam die hulp nodig hebben worden geregistreerd in een computersysteem. Als er meerdere hulpverleners van verschillende instanties met één kind of jongere bezig zijn worden de hulpverleners daarvan op de hoogte gesteld. Dan kan de hulpverlening goed op elkaar worden afgestemd. Deelname aan het SISA-systeem wordt gepromoot onder huisartsen.

Momenteel telt Rotterdam vier CJG’s: in Hoogvliet, Noord, Delfshaven en Feijenoord. Doelstelling is om in 2009 in elke deelgemeente een Centrum voor Jeugd en Gezin te hebben. In de CJG’s werken onder meer consultatiebureau- en jeugdartsen, gezinscoaches, pedagogen en verpleegkundigen van de GGD Rotterdam-Rijnmond, Consulatiebureau Ouder & Kind en de voorpostfunctionaris van Bureau Jeugdzorg samen. Door kennis en kunde op één locatie te bundelen wordt adequate zorg geboden waarbij het kind centraal staat.

Het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld is een samenwerkingsverband tussen de GGD Rotterdam-Rijnmond, stichting ArosA en het Krisiscentrum. Het ASHG heeft de rol van signaleerder, toeleider en expertisecentrum. Slachtoffers, plegers, omstanders èn beroepskrachten kunnen (vermoedens van) huiselijk geweld hier melden.


Bron: LHV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen