Toename hart- en vaatziekten, diabetes en nierziekten aangepakt
ArrayGezondheidsfondsen investeren drie miljoen Euro in gezamenlijk preventieprogramma
De Nederlandse Hartstichting, het Diabetes Fonds en de Nierstichting slaan de handen ineen om het aantal mensen met hart- en vaatziekten, diabetes en nierziekten drastisch terug te dringen. De fondsen maken zich grote zorgen over de trends in leefstijl die het ontstaan van de drie ziekten aanwakkeren. Met een financiele injectie van drie miljoen euro en een team, samengesteld uit medewerkers van de drie organisaties, starten zij het preventieprogramma LekkerLangLeven. De fondsen willen mensen met een verhoogd risico vroeger opsporen en behandelen. Hart- en vaatziekten, diabetes en nierziekten hebben dezelfde risicofactoren, komen vaak in samenhang voor en kunnen daarom het best gezamenlijk worden aangepakt.
Minister Klink (VWS) is blij met het initiatief van de fondsen: “De plannen zijn in lijn met de kabinetsvisie op gezondheid en preventie en een bewijs dat samenwerking loont. Een aanzienlijk deel van de ziektelast wordt veroorzaakt door het eigen ongezonde gedrag van mensen, zoals roken, drinken en overgewicht. Het is goed dat de fondsen elkaar hebben gevonden in de strijd hiertegen en gebruik maken van de mogelijkheden voor vroege opsporing en preventie van deze ziekten.”
Nederlanders leven steeds ongezonder. Het aantal nieuwe, chronisch zieke mensen stijgt snel. En ze zijn steeds jonger. Verschillende onderzoeken bevestigen dit beeld. Negentig procent van de volwassenen eet te veel verzadigde vetzuren en driekwart haalt de norm voor groente en fruit niet. De helft van de volwassenen is te zwaar en beweegt te weinig. Het aantal mensen dat rookt stijgt weer en tien procent drinkt te veel. Deze leefstijltrends zullen in de toekomst zorgen voor een ontoelaatbare toename van het aantal mensen met hart- en vaatziekten, diabetes en nierziekten.
De drie fondsen willen met het preventieprogramma LekkerLangLeven bij burgers, professionals en de overheid aandacht vragen voor het grote maatschappelijke probleem van de ongezonde leefstijl. “Bij het ontstaan van diabetes, nierfalen en hart- en vaatziekten spelen veel gemeenschappelijke factoren een rol. Denk bijvoorbeeld aan de genoemde leefstijltrends, hoge bloeddruk, verhoogd bloedsuiker of cholesterol en te veel eiwit in de urine. Veel mensen weten echter niet dat zij een verhoogd risico hebben op ziekte. Risicovol zijn vooral 45-plussers, mensen met meerdere risicofactoren en mensen uit lage welstandsgroepen. Deze laatste groep leeft gemiddeld drie jaar korter en dertien jaar langer met ziekte. Wij willen dat ook zij kunnen kiezen voor een langer, lekker gezond leven,” aldus de directeuren van de drie fondsen.
Naast gezamenlijke lobby, onderzoek, voorlichting en bewustwording wordt daarom samen met professionals in de gezondheidszorg, zoals huisartsen en bedrijfsartsen, gewerkt aan een ‘Standaard’ voor een gezondheidscheck van de drie ziekten. Deze Standaard kan breed worden toegepast in de reguliere zorg. Samen met professionals wordt ook gewerkt aan een structureel vervolgaanbod van voorlichting, behandeling en begeleiding. Deze Standaard moet ook echt de standaard gaan worden als het om de vroege opsporing van de drie ziektes gaat. Deze duidelijkheid zal naar de mening van de fondsen rust en eenduidigheid brengen en een impuls voor kwaliteit geven aan de huidige versnipperde markt van ’tests en checks’.