We gebruiken technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. We doen dit met als doel om de beste ervaring te bieden en om gepersonaliseerde advertenties te tonen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen we gegevens zoals bladeren gedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of je toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.
De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Dienst Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Bananen bevatten veel suiker en zetmeel. Bananen die goed rijp zijn, bevatten meer voedingsstoffen. Bovendien bevatten bananen veel koolhydraten en zijn ze rijk aan mineralen zoals kalium, ijzer en fosfor en vitamine A, B6 en C.
Voedingswaarde per 100 gram
Energie 124 kcal
Eiwitten 1,0 g
Koolhydraten 30,0 g
Vet 0 g
Vitamine C 10 m
Weet alleen niet of dit voor een gele of een groene geldt
De banaan is voedzaam, rijpe bananen zijn zeer rijk aan kalium en suikers. Ze zijn zeer voedzaam (90 Kcal/100g) Een banaan bevat 23 % koolhydraten voor 0,2% vet. Het cholesterolgehalte bedraagt 0,00%, Van alle bekende fruitsoorten bevatten bananen de meeste proteïnen. Een rijpe banaan geeft de mens energie en wordt aanbevolen aan hen die uithoudingssporten beoefenen. Ze bevat tevens magnesium, selenium, ijzer en verschillende soorten vitaminen.
A ripe banana does have a higher sugar content than a greener banana, therefore the calories are higher. Unripe bananas are difficult to digest because they contain a starch which cannot be broken down by the human digestive system, and as such, can cause putrefaction in the intestines which in turn, may cause bloating, indigestion, gas, and water retention. In a ripened banana, this starch is converted into three types of sugar: sucrose, fructose, and glucose. These sugars provide energy for a complete workout and for sustained exercise, thus making a ripe banana the snack of choice for athletes.
During shipping the ripening process continues, involving a chemical change whereby protopectin is converted into soluble pectin. Starch is also converted into sugars of which 20% is glucose, 14% is fructose and the remaining 66% is sucrose.
Bananas also contains a rich source of potassium, fiber, and protein. As far as the caloric content goes, both an unripe and ripened banana would contain the same amount of calories, depending upon it’s size about 100-120 calories. The difference between an unripe vs. a ripe banana is in the amount of starch to sugar content, with a ripe banana containing about 25-20 grams of starch, and usually about14 grams of sugar. An unripened banana would contain more starch and less sugar than a ripe banana.
Even nog de bron bij de reactie van Janine
http://www.healthynewage.com/fine-gifts.htm
Dat komt mooi uit, want ik eet liever onrijpe minder zoete bananen!
eerlijk gezegd denk ik dat het toch aan het rijpingsproces niet zal liggen, ik bedoel waarom niet klaas linse?
ik ga niet citeren wat kees zegt, want to dat niveau verlaag ik mijzelf niet. maar ik zeg dat de kers niet ver van de boom valt.
@ janine
Goed gevonden, dit staat er: “A ripe banana does have a higher sugar content than a greener banana, therefore the calories are higher” meer suiker dus meer calorieen. Mooi antwoord B dus.
Dan een verhaal over zetmeel wat omgezet word in suikers.
En dan: “As far as the caloric content goes, both an unripe and ripened banana would contain the same amount of calories”!!!!.. uhhh antwoord C dus……
Niet echt duidelijk…..
Ik geloof inderdaad niet dat deze bron echt betrouwbaar is.. Is er niet meer informatie over te vinden?
p.s. @Claire
Make sure your bananas are fully ripe when you eat them. Apart from being unpleasant to eat, green bananas can also be quite harmful. Green bananas contain proteins that limit the digestion of complex carbohydrates; this is because they inhibit the amylase enzyme.
(Dit komt uit dezelfde bron, dus ik weet niet of je het moet geloven of niet..)
Het zetmeel wordt omgezet in suiker. De energetische waarde zal mij gelijk blijven. Ook het zetmeel bevat kalorien. Alleen kunnen wij mensen dat moeilijker verteren. Andere dieren hebben weer een andere stofwisseling en kunnen dat wel.
Hoe zou de toename van kalorien verklaard moeten worden? Er wordt toch niets meer toegevoegd aan de eenmaal geplukte banaan? Enkel licht, maar bananen rijpen volgens mij ook in het donker.
Als de groene net zoveel calorieën heeft als een gele dan is het antwoord C.
Er wordt namelijk niet gevraagd of wij die calorieën kunnen gebruiken/omzetten
Vraag 17: Er ligt een groene, halfrijpe banaan op een schaal. Na een aantal dagen is deze rijp en geel geworden. Wanneer bevat de banaan de meeste calorieën?
a) In halfrijpe, groene toestand.
b) In volrijpe, gele toestand.
c) Geel en groen bevatten evenveel calorieën.
Het juiste antwoord is a, de banaan bevat in onrijpe vorm meer calorieën dan in rijpe toestand. Een banaan raakt ongeveer een half procent suiker kwijt door respiratie tijdens de rijping. Dit gaat de lucht in als CO2. De calorische inhoud neemt dus af. Dit betekent overigens nÃet dat je maar beter rijpe bananen kan eten dan onrijpe tijdens het dieten. Tijdens het rijpen wordt namelijk het zetmeel in de groene banaan omgezet in ’snelle suikers’. Deze omzetting maakt niet uit voor het aantal calorieën dat de banaan bevat, maar wel voor de opname door het lichaam. Snelle suikers leveren direct energie, die dus makkelijker dik kunnen maken, als er niks met de energie gedaan wordt.