Vraag 12: Als je een lamp tegen je duim houdt, zie je door het weefsel een rood schijnsel. Hoe komt dat?

Array

nwq2007.JPG

Vraag 12: Als je een lamp tegen je duim houdt, zie je door het weefsel een rood schijnsel. Hoe komt dat?

Tussenstand:

Ook een poll maken? Klik hier


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

9 thoughts on "Vraag 12: Als je een lamp tegen je duim houdt, zie je door het weefsel een rood schijnsel. Hoe komt dat?"

  1. Lange (licht) golven dringen beter door materie heen dan korte golven, dus rode (en infra rode) licht golven dringen door het weefsel heen, alle kortere golven weinig of niet (blauw en ultra violet)

  2. @Henk:

    hoe komt het dan dat alles steeds blauwer wordt naarmate je dieper onder water gaat ? Lijkt mij niet het goede antwoord. Hou eens een blad van een plant voor een lamp. Rood licht ? Nee, groen. Dit komt door het chlorophyl. Licht dat door je hand heen schijnt is rood, komt door de hemoglobine in je bloed. En die is alleen rood als er zuurstof aan gekoppeld is. Ik ga voor A.

  3. Erik
    Volgens mij lijkt water blauw van wegen de blauwe lucht (en grauw als het bewolkt is) en inderdaad als je een plantblad voor een lamp houd is het groen netzo als dat je een blauwe doek voor een lamp houd je blauw ziet dat komt door het filter effect (gelukkig maar anders was de disco een saaie rode bedoening en de bioscoop ook niet leuk)
    Maar als je planten blad dik genoeg was dan zag je dat het licht ook meer rood dan groen was, probeer maar een met een (wit) etensbordje voor een lamp of een opgevouwen theedoek dan zie je dat het licht meer rood dan wit is.
    Maar een mooie avond naar de zonsondergang kijken kan ook, is ook het zelfde effect maar dan met de lucht als filter

  4. OK Henk,

    ik ga met je mee. Ik las net dat hemoglobine zonder zuurstof ook rood is, zij het donkerder rood. Dus niet blauw, een misverstand. Dus dat van die zuurstof is onzin, en antwoord B lijkt me helemaal nergens op slaan, dus blijft C over.

    Het is wel zo dat rood licht minder ver doordringt in water dan blauw licht, waardoor je als je gaat duiken al na een meter of 5 nauwellijks nog rood licht hebt, en alles dus blauw/grijs lijkt. Iedereen die wel eens onderwaterfoto’s heeft gemaakt kan dit beamen. Alle mooie onderwaterkleurenfoto’s worden gemaakt met behulp van fikse lampen. Met een wegwerp-onderwatercamera (zonder flitser) worden al je foto’s voornamelijk blauw…

    Maar de vraag ging niet over water maar je duim. Dus zal het door de verstrooiing van het licht komen.

  5. Hoezo werkt het ‘filtereffect’ dan wel met een blauwe doek, maar niet met je duim? Heeft dit met de dichtheid te maken?
    En als lange lichtgolven beter door materie heen dringen dan korte golven, dus als rode (en infrarode) lichtgolven door het weefsel heen dringen, en kortere golven weinig of niet (blauw en ultra violet), dan heeft dit toch wel met de samenstelling van het licht te maken?
    Als je een lamp hebt waarbij er alleen maar korte golven worden uitgezonden, wordt je vinger toch ook niet rood?

  6. Stella
    Ja, generiek kun je zeggen hoe dichter het materiaal hoe meer de licht golven gedempt worden, maar dat hangt wel van het materiaal af (een dunne stalenplaat is effectiever dan een dikke glasplaat)
    Ook lange (rode en infrarode) lichtgolven worden gedempt maar (veel) minder dan korte (blauw en ultra violet) lichtgolven.
    En het heeft inderdaad met de samen stelling van het licht te maken als er geen lange golven zijn kun je ze ook niet zien. En zie je als je je hand er voorhoud ook bijna geen rood licht
    In de vraag wordt gesproken over een lamp, dus ga ik uit van een normale wit licht uit stralende gloeilamp, die zendt wel heel veel lange golven uit (sterker nog, de grootse hoeveelheid licht wordt in het infrarood uitgestraald) en minder korte golven maar juist deze korten golven worden door het weefsel extra gedempt/verstrooid

  7. Zuurstof in je bloed word gemeten door licht door je vinger te schijnen
    (een oximeter). Hoe “roder” het is, des te meer zuurstof is in je bloed.
    Dus ik zeg (a).

  8. Spo2 sensor maakt inderdaad gebruik van de eigenschap dat materiaal licht verstrooit, het system werkt met twee verschillende lichtfrequenties/golflengte (toevallig allebei in het infrarood), de ene frequentie wordt door de zuurstof verstrooid de andere niet het verschil is dus een maat voor het zuurstof in het bloed.
    Maar dat alles heeft niets met de vraag te maken.

  9. Vraag 12: Als je een lamp tegen je duim houdt, zie je door het weefsel een rood schijnsel. Hoe komt dat?
    a) Door de zuurstof in het bloed.
    b) Door de samenstelling van het licht.
    c) Door lichtverstrooiïng in het weefsel.

    Antwoord b is juist. Wit licht, zoals van een lamp, is samengesteld uit allerlei verschillende golflengten zichtbaar licht. Het elektromagnetisch spectrum voor zichtbaar licht loopt van rood naar violet en bevat verder alle kleuren. Je ziet kleur doordat bepaalde golflengten wel en andere golflengten niet je oog binnenkomen en op je netvlies vallen. In het geval van de lamp tegen de duim, worden de meeste golflengten door het weefsel en bloed geabsorbeerd. Het rode licht komt wel door je duim heen en valt op je netvlies. Je ziet dus een rood schijnsel.

Comments are closed.

Recente artikelen