Vraag 1: Hoe behoud je het best voor enkele uren de bubbeltjes in een halflege fles champagne?

Array

Vraag 1: Hoe behoud je het best voor enkele uren de bubbeltjes in een halflege fles champagne?

Tussenstand:

Ook een poll maken? Klik hier


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

19 thoughts on "Vraag 1: Hoe behoud je het best voor enkele uren de bubbeltjes in een halflege fles champagne?"

  1. Ben geneigd om met kurk te zeggen zodat de prik niet kan ontsnappen. Alleen is koud beter. Dus de vraag is of de kurk effectiever is dan koel houden

  2. De fles open bewaren met iets van zilver er in, is een fabeltje (zie: http://www.bo-magazine.be/pdf/culinair/champagne.pdf). A lijkt mij fout. Het gaat dus om B en C. Met kurk op kamer temperatuur zal ertoe leiden dat wat koolzuur uit de champagne zal ontsnappen. Maar dat stopt als de druk boven de champagne groot genoeg wordt.
    In een open fles in de koelkast zal er wellicht langzamer koolzuur ontsnappen maar dat blijft wel doorgaan.
    De tijd is weliswaar beperkt maar ik schat toch in dat er in de open gekoelde fles meer koolzuur verloren gaat. Ik ben daarom geneigd te kiezen voor B.
    Maar ja, dan moet de ontsnapte koolzuur wel zorgen voor genoeg tegendruk in de (halflege) fles. Is dan niet reeds vrijwel alle koolzuur uit de champgane verdwenen?

  3. @Kees
    Had het zelfde gevonden.
    http://www.geocities.com/Heartland/Estates/3220/neel.html

    The efficacy of the trick of putting a silver spoon upside down in the bottleneck to help save the bubbles is unproven. There are, however, special Champagne stoppers you can buy. Don’t use a regular stopper + the Champagne is likely to push it out.

    Ik ben geneugd om zeker voor de kurk te gaan. Dat zorgt ervoor dat het gas minnder snel kan ontsnappen

  4. In de halflege fles champagne ontsnappen de bubeltjes naar het luchtledige gedeelte van de fles onder de kurk. Bij het verwijderen van de kurk ontsnappen de bubbeltjes meteen. Het beste is dan toch de fles zonder kurk te bewaren in de ijskast.

  5. Tjerk,

    Die fles is niet voor de helft luchtledig; daar heerst gewoon een druk van circa 1 atm. (dat heet nu 100 KPa). Als er een kurk op zit, zal door het ontsnappen van het koolzuur uit de champagne die druk langzaam oplopen (waardoor het ontsnappen ook steeds langzamer gaat) totdat er een evenwicht bestaat tussen de champagne en de lucht erboven. Ik denk dat er dan meer bubbeltjes overblijven dan als je hem open en koud wegzet. Want dan gaat het ontsnappen wel langzamer maar dat blijft wel doorgaan.

    En ik denk zelfs dat het niet of nauwelijks uitmaakt of je de afgesloten fles in de kamer of in de koelkast zet.

    Ik werd gewezen op http://www.theperfectwedding.nl/trouwen_champagne.html waar afsluiten wordt aanbevolen. Maar daar staan ook een paar onvolkomenheden in zodat ik niet in durf te staan voor de betrouwbaarheid van die info.

  6. Ik kan mij herinneren dat er in een oude quiz ook een vraag met champagne zat. Die zoek ik nog wel even op. Wellicht worden we wijzer van de uitleg van NWO

  7. in een warme vloeistof kunnen minder gassen in oplossing zijn wet van dalton dus met gesloten fles en gekoel is het beste voor de bubbels nog beter is opdrinken met de bubbels in je buik

  8. het is weer gelukt!,eerste vraag een drank vraag,een drankje erbij wel zo aangenaam tijdes de gehele uitzending!.
    het goede antwoord lijkt mij c, want wat is het verschil tussen een champagne koeler en ijskast

  9. Dit artikel bewijst met testen dat antwoord C het meest waarschijnlijk is:
    http://www.stanford.edu/dept/news/pr/94/941221Arc4008.html

  10. Dit is natuurlijk moeilijk te testen. Na een tijdje zijn de proefpersonen toch behoorlijk aangeschoten..zoals je in het artikel ook kan lezen is de uitslag niet heel betrouwbaar.

  11. Ik heb, onafhankelijk van Rikki, hetzelfde gevonden: http://news-service.stanford.edu/pr/94/941221Arc4008.html
    Het feit dat Harald McGee (DE autoriteit op het gebied van de wetenschappelijke kant van eten – en drinken) erbij betrokken geeft toch wel wat geloofwaardigheid aan dit verhaal. C dus

  12. Door de overtuigende links van Rikki en Dennis ben ik om, zij het met grote verwondering. Het is wat mij betreft C.

  13. Ook ik heb altijd gedacht dat met de kurk er op de handel langer goed/lekker bleef, niet dus, zo zie je maar weer, er is altijd wat nieuws te leren

  14. Het oplossend vermogen wordt beinvloed door twee parameters die in de vraag genoemd worden te weten:

    – Verhogen van lucht (zuurstof) druk
    als gevolg van het afsluiten en eventueel een hogere kamertemperatuur (C)

    – Daling van de watertemperatuur
    als gevolg van het plaatsen in de koelkast (B)

    Ervan uitgaande dat de fles halfleeg is verwacht ik niet veel van een oplopende druk door het vrijkomen van de CO2 uit het water. Dus ik zou mijn geld zetten op de lage temperatuur om CO2 in de oplossing te houden.
    Antwoord B dus

  15. Hmmm Ik bedoelde natuurlijk C

  16. (a) is een fabeltje
    (c) is fout: na 3 uur bevriest de champagne en dit is fataal voor de bubbles.
    De koelkast is wel OK.
    Dus (b)!

  17. Een ijskast is een koelkast, je bent in de war met een vriezer.
    C dus.

  18. Het juiste antwoord is c. Bij kamertemperatuur heeft de kooldioxide een lagere oplosbaarheid in de champagne dan in de koelkast. Hoe kouder, hoe moeilijker het is voor de kooldioxide om te ontsnappen. Om champagne een korte tijd goed te houden, kun je hem dus het beste in de koelkast zetten. Maar, alhoewel het veel langzamer gaat dan bij kamertemperatuur, het gas blijft wel ontsnappen. Als je een fles champagne gedurende een paar dagen wilt bewaren, moet je hem afsluiten. De opborrelende kooldioxide bouwt een tegendruk op in de fles, die het proces van ontsnapping stilzet. Het toevoegen van een zilveren voorwerp is zinloos.

  19. Hallo

    het ligt ook een beetje aan de kwaliteit van de champagne, maar een zilveren of stalen lepeltje in de fles doet wonderen.

    Jille

Comments are closed.

Recente artikelen