Knelpunten middellange termijn thuiszorg groter dan verwacht
ArrayOnderzoek Calibris naar problemen in thuiszorg
Uit een onderzoek dat Calibris deze week in afstemming met Actiz onder een kleine honderd belangrijke thuiszorginstellingen verspreid over het hele land heeft gehouden, blijkt dat de problemen in de thuiszorg op de middellange termijn nog groter zijn dan verwacht. Het onderzoek dat door consulenten en adviseurs van Calibris is uitgevoerd, heeft betrekking op circa tweederde van het personeel in de thuiszorg.
Uit het landelijke onderzoek van Calibris, kenniscentrum voor leren in de praktijk in Zorg, Welzijn en Sport, in afstemming met Actiz, brancheorganisatie voor o.a. de thuiszorg, blijkt dat het merendeel van de ondervraagde thuiszorginstellingen het dreigende tekort aan personeel herkent. De instellingen verwachten op de langere termijn een groot tekort aan verzorgenden (niveau 3). De grote personeelstekorten die als gevolg van de vergrijzing worden verwacht, kunnen deels worden opgelost door personeel van niveau 1 en 2 op te scholen naar niveau 3.
Maar door de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), dreigen banen als zorghulp en helpende (niveau 1 en niveau 2) en daarmee de doorstroom van personeel uit de lagere niveaus naar niveau 3, te verdwijnen. Als instellingen vooral op de lagere personele niveaus gaan snijden, stagneert de toevoer naar niveau 3. De personele problemen op niveau 3 kunnen daardoor nog groter worden dan op het eerste oog lijkt.
Calibris
Als kenniscentrum voor leren in de praktijk in Zorg, Welzijn en Sport is Calibris (voorheen OVDB) verantwoordelijk voor erkenning van leerbedrijven en vaststelling van kwalificaties. In het verlengde van deze wettelijke taken ligt een expertise die veel meer omvat. Calibris verkent de markt. Brengt landelijk en regionaal betrokken partijen bijeen. Initieert maatschappelijk relevante projecten. Ontwikkelt innovatieve en effectieve oplossingen. Alles gericht op één doel: meer balans en dynamiek op de arbeidsmarkt. Zo levert Calibris een waardevolle bijdrage om beroepspraktijk en beroepsonderwijs soepel op elkaar aan te laten sluiten.