Hoogleraren, verpleegkundigen, onderzoekers staan te trappelen

Array

Over 3 dagen staat het team van 21 medewerkers en relaties van VUmc Cancer Center Amsterdam (VUmc CCA) aan de start van de New York City Marathon. Met deze marathonactie willen zij de introductie van een innovatieve welzijnsmeter in de poliklinieken van VUmc realiseren. De totale kosten voor dit project bedragen ruim 300.00 euro. Mede dankzij Nuts Ohra en giften uit het bedrijfsleven en van particulieren is al eenderde van het benodigde bedrag gerealiseerd.

De lopers steunen met deze actie de invoering van de Welzijnsmeter in de poliklinieken van Vumc. Zij vragen op deze wijze aandacht voor het welzijn van kankerpatiënten. De welzijnsmeter bestaat uit 3 typen vragenlijsten over bijwerkingen, pijn en psychisch en sociaal welbevinden. Het geautomatiseerde systeem geeft de arts een completer inzicht in de situatie van de individuele patiënt. Dit betekent een grote stap voorwaarts in de behandeling van kanker en in het leven met kanker van patiënten en hun naasten. Antje Stapert, VUmc-verpleegkundige oncologie en marathon debutant: ‘Een marathon is een onnatuurlijke, bijna onmenselijke prestatie. Patiënten met kanker laten ook zien welke ongekende krachten ze bij zichzelf aanboren om met de situatie om te gaan.’



VUmc Cancer Center Amsterdam heeft deze innovatieve, eenvoudige en toegankelijke methode ontwikkeld om het welzijn van individuele patiënten te meten. Voorafgaand aan een consult, beantwoordt de patiënt via een touch screen systeem een digitale vragenlijst over zijn ‘kwaliteit van leven’. Deze informatie komt direct ter beschikking van de behandeld arts. Afhankelijk van de behoeften en specifieke omstandigheden van de patiënt kan de arts vervolgens het behandelplan aanpassen aan het fysieke en psychische welbevinden van de patiënt. Albert van Nieuwpoort, makelaar: ‘Dit wordt de 5e marathon die ik loop, voor de derde keer in New York. Voor mij is de deelname aan deze marathon en dit project een eerbetoon aan mijn broer Gerard, die vierenhalf jaar geleden overleed aan kanker. Ik prijs me gelukkig dat ik dit kan doen en ondersteun de missie om een vliegende start aan de invoering van de Welzijnsmeter in VUmc CCA geven’.

Voor de invoering van deze Welzijnsmeter in alle poliklinieken zijn minimaal 28 touch screen computers, speciaal ontwikkelde software en een onderzoeker voor implementatie, uitvoering en evaluatie van het project noodzakelijk.

Rob

Recente artikelen