1 op de 5 mantelzorgers van dementiepatiënten overbelast
ArrayIn opdracht van Alzheimer Nederland heeft het NIVEL een onderzoek uitgevoerd naar de wensen en problemen van bijna 1.000 mantelzorgers van dementiepatiënten. Nog nooit zijn in Nederland zoveel mantelzorgers in één onderzoek bevraagd. Uit het onderzoek blijkt dat 20% van de mantelzorgers van dementiepatiënten dusdanig overbelast is, dat het een gevaar oplevert voor hun eigen gezondheid en de persoon met dementie. Een aparte berekening leert dat dit gaat om een groep van tenminste 40.000 mensen. 58% van de mantelzorgers (tenminste 116.000 mensen) lopen een groot risico op overbelasting. Opvallend is verder dat bijna alle ondervraagden (93%) professionele hulp ontvangen, maar deze voor 67% van de mantelzorgers tekort schiet. Mantelzorgers hebben behoefte aan meer informatie, advies en zorgcoördinatie.
Alzheimer Nederland speelt een belangrijke rol in het Landelijke Dementieprogramma (LDP) van het Ministerie van VWS (zie: www.dementieprogramma.nl). Alzheimer Nederland verzamelt in het LDP regionaal -met een door het NIVEL ontwikkelde vragenlijst- de wensen en knelpunten van mantelzorgers van mensen met dementie. In dit onderzoek zijn 984 ingevulde vragenlijsten geanalyseerd. De belangrijkste problemen waar mantelzorgers tegenaan lopen zijn:
1) Omgaan met iemand met dementie, die allerlei gedrags- en stemmingsproblemen kan hebben zoals boosheid, achterdocht, tegendraads zijn, ontremming en lusteloosheid.
2) Overbelasting door de 24-uurs zorg die iemand met dementie nodig heeft en door ‘zorgen om de zorg’.
3) Weerstand tegen opname, waardoor opname wordt uitgesteld.
“Een vicieuze cirkel” volgens Gea Broekema, algemeen directeur van Alzheimer Nederland. “Mantelzorgers weten niet hoe om te gaan met iemand met dementie, gaan daar aan onderdoor, maar houden ten koste van zichzelf vol omdat opname in het verpleeghuis voor hen geen alternatief is. Met de explosieve groei van dementie in het vizier, moeten wij als samenleving andere oplossingen zoeken voor de zorg voor dementerenden, zodat mantelzorgers de zorg wél vol kunnen houden.”
OPLOSSING IN ZICHT?
Alzheimer Nederland heeft een aantal beleidsspeerpunten ontwikkeld, die tegemoet komen aan de behoefte van mantelzorgers aan meer informatie, advies en zorgcoördinatie:
– Alzheimer Nederland intensiveert de lobby richting politiek en beleidsmakers voor een onafhankelijke en vaste begeleider (casemanager) voor alle mensen met dementie en hun naasten vanaf de diagnose tot het overlijden. Een casemanager informeert, denkt mee, adviseert, regelt zorg en helpt keuzes te maken.
– Alzheimer Nederland breidt haar advies- en informatiefunctie uit door een verdere groei van de Alzheimer Cafés en uitbreiding van het voorlichtingsaanbod met praktische tips over omgaan met dementie.
– Alzheimer Nederland ontwikkelt een actieplan richting het onderwijs aan verzorgenden en verpleegkundigen om ervoor te zorgen dat kennis over en het omgaan met dementie een nadrukkelijker plaats krijgt in het onderwijsaanbod.
DEMENTIE: FEITEN EN CIJFERS
Het aantal mensen met dementie stijgt als gevolg van de vergrijzing van de bevolking. De belangrijkste en meest bekende oorzaak van dementie is de ziekte van Alzheimer. Nederland telt momenteel ongeveer 270.000 mensen met dementie. Jaarlijks komen er 30.000 nieuwe dementiepatiënten bij. Volgens berekeningen van de Gezondheidsraad zal het aantal mensen met dementie de komende decennia toenemen tot 500.000 in 2050.
Dementie is een ziekte waarbij de verwerking van informatie in de hersenen is verstoord. Daaraan gepaard treden (in wisselende combinaties) veranderingen op in de persoonlijkheid, de stemming en het gedrag. Dementie heeft ingrijpende gevolgen voor patiënten en hun naasten. 2/3 van alle mensen met dementie woont thuis. Gemiddeld duurt de ziekte acht jaar, waarvan mensen gemiddeld zes jaar thuis wonen. Mantelzorgers spelen een belangrijke rol in de zorg voor mensen met dementie. Gemiddeld genomen zijn er drie mensen betrokken bij de verzorging van een persoon met dementie (bron: Sociaal Cultureel Planbureau). Meer dan een miljoen Nederlanders hebben dus in hun nabije omgeving met dementie te maken.
Collecteweek Alzheimer Nederland van 5 t/m 10 november 2007
Links:
http://alzheimer-nederland.nl