Sulforafaan uit groente (broccoli) voorkomt schade door UV-straling
ArrayBroccoli eten is niet alleen gezond en beschermt tegen allerlei vervelende ziektes, maar een extract uit broccoli op je huid beschermt ook nog eens tegen UV-straling. Dat is de uitkomst van een onderzoek uitgevoerd door John Hopkins Medical Institutions. De Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden een crème uit het sap van zeer jonge broccolistronkjes. Daarin zit veel sulforafaan, de werkzame stof die tegen de zon beschermt. Zes proefpersonen werden aan UV-straling blootgesteld, met en zonder de crème. Gemiddeld bleken de symptomen van verbranding, zoals roodheid en zwellingen, 37 procent minder erg op plekken met broccolisap. De bescherming hield bovendien meerdere dagen aan. Het broccoli-extract werkt anders dan gewone zonnebrandcrème. Zonnebrand zorgt ervoor dat UV-stralen de huid niet kunnen binnendringen. Het groentesap produceert enzymen in het lichaam die huidcellen van binnenuit beschermen tegen UV-schade. Zo vermindert het risico op huidkanker. Het gaat om sulforafaan dat in hoge mate voorkomt in broccolikiemen. In tegenstelling tot het absorberen van UV-licht zoals zonnebrandcrème doet, werkt sulforafaan binnenin de cel. Het stimuleert de productie van enzymnetwerken die de cel verdedigen tegen de schade die door UV-straling ontstaat.
Bij het onderzoek waren er zes proefpersonen van wie een klein stukje huid met verschillende doses van het extract behandeld werd en vervolgens blootgesteld aan UV-straling. Gemiddeld was er sprake van 37% minder roodheid en ontstekingen. Per persoon verschilde het veel, van 8 tot 78% afname, dit komt volgens de onderzoekers door verschil in dieet, genen, of behandelde huid. Opmerkelijk was dat er een lange-termijneffect te zien was. Ook als de huid drie dagen voor de behandeling met UV-straling ingesmeerd was met sulforafaan was er een effect zichtbaar.
De resultaten verkregen bij de vrijwilligers worden ondersteund door uitkomsten van een eerder onderzoek bij muizen.
Bron: John Hopkins Medical Institutions