Nobelprijs geneeskunde voor knockout-muis

Array

De Nobelprijs voor Geneeskunde gaat dit jaar naar de Amerikanen Mario Capecchi (Howard Hughes Medical Institute) en Oliver Smithies (University of North Carolina), en de Brit Sir Martin Evans (Cardiff University). Met z’n drieën hebben zij de ‘knockout-muis’ mogelijk gemaakt, waarin een of meer specifieke genen permanent zijn uitgeschakeld.
De drie krijgen de onderscheiding voor hun onderzoek inzake stamcellen. Dat heeft het Karolinska Institut maandag in Stockholm bekendgemaakt. Tijdens hun research naar genetische wijzigingen bij muizen aan de hand van embryonaire stamcellen ontwikkelden de drie een techniek voor het buiten werking stellen van genen. Zes jaar geleden verdiende het drietal al de Lasker-prijs voor fundamenteel medisch onderzoek. Dat Laskerprijswinnaars later ook tegen een Nobelprijs aanlopen, is eerder regel dan uitzondering.

Evans was ooit de eerste die embryonale stamcellen isoleerde uit muizenblastocysten. Hij liet zien dat je die verder kon kweken en genetisch kon modificeren, om er vervolgens weer een embryo uit te kweken. Capecchi en Smithies bedachten vervolgens, onafhankelijk van elkaar een methode om in het muizengenoom een gen naar keuze uit te schakelen. Combinatie met Evans’ techniek leverde in 1989 de eerste knockout-muis op. Dergelijke muizen zijn tegenwoordig van onschatbare waarde voor genetisch onderzoek.

Dankzij het werk van de drie onderzoekers konden muizen worden gecreëerd bij wie erfelijk materiaal gericht kon worden uitgeschakeld. De bij de dieren zichtbare gevolgen verraadden dan voor de onderzoekers welke functie de uitgeschakelde genen hadden. Intussen zijn er vele duizenden van dergelijke “knock-out muizen”, die een centraal werkinstrument van genonderzoekers zijn geworden.

De drie laureaten werken in verschillende lab’s in de VS en Groot-Brittannië. De in 1937 in Italië geboren Capecchi is verbonden aan de Universiteit van Utah in Salt Lake City. Evans, geboren in 1941 in Groot-Brittanië, is verbonden aan de Universiteit van Cardiff in Wales. Smithies, evenenes geboren in Groot-Brittannië in 1925, werkt aan de Universiteit van North Carolina.

De belangrijkste prijs ter wereld op het vlak van het geneeskundig onderzoek is dit jaar met 1,1 miljoen euro waard. De prijsuitreiking heeft plaats op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel.

Vorig jaar ging de Nobelprijs voor de Geneeskunde naar de Amerikanen Andrew Z. Fire en Craig C. Mello, ook al voor genonderzoek.De Nobelprijs voor Geneeskunde gaat dit jaar naar de Amerikanen Mario Capecchi (Howard Hughes Medical Institute) en Oliver Smithies (University of North Carolina), en de Brit Sir Martin Evans (Cardiff University). Met z’n drieën hebben zij de ‘knockout-muis’ mogelijk gemaakt, waarin een of meer specifieke genen permanent zijn uitgeschakeld.



VERGEET DE PINKFACTS ACTIE NIET!.

PINKFACTS: LAAT ZIEN DAT JE OM ZE GEEFT! 

In deze actie maand veilen we allerlei Pink Ribbon Goodies op EBAY onder het motto: “Together we can make a difference”


Op de Amerikaanse universiteit Harvard zijn onlangs de jaarlijkse ‘alternatieve Nobelprijzen’ uitgereikt aan wetenschappelijke vindingen die op enigerlei wijze ludiek zijn te noemen. Er werden tien prijzen uitgereikt in verschillende categorieën. De alternatieve Nobelprijs voor vrede ging naar de Amerikaanse luchtmacht, voor hun idee om een ‘homobom’ te maken.

De bom zou het leger van de vijand zodanig moeten bedwelmen dat de soldaten alleen nog maar kunnen denken aan seks met elkaar en niet meer aan het vechten tegen de vijand.

De organisatie van deze ludieke prijsuitreiking heeft meerdere malen geprobeerd om een militair te strikken die de luchtmacht kon vertegenwoordigen en de prijs in ontvangst kon nemen. Helaas wilde niemand deze taak op zich nemen.

Eerder dit jaar schreef GAY.NL al dat de homobom tot 2001 een serieuze optie was voor het Amerikaanse leger. Meerdere malen kwam het plan, om de vijand tot hitsige homo te bombarderen, in het nieuws. Nooit werd het plan volledig ontkend maar er werd wel altijd beweerd dat het nooit echt serieus overwogen is om daadwerkelijk een ‘homobom’ in te zetten.

De echte Nobelprijzen worden op 10 december uitgereikt.

Rob

Recente artikelen