75-plus vrouwen eisen recht op borstonderzoek
ArrayOok vrouwen boven de 75 moeten het recht krijgen om zich preventief te laten onderzoeken op borstkanker. Om dat te bereiken spannen drie oudere vrouwen een proces aan tegen de overheid. Ze krijgen steun van de ouderenbonden, het Proefprocessenfonds Clara Wichmann en het Kankercentrum Rotterdam. De grens voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker ligt nu bij 75 jaar. Onderzoek bij oudere vrouwen zou te belastend zijn. Het Clara Wichmannfonds noemt dat onzin en zegt dat er veel vrouwen boven de 75 zijn die zich graag willen laten onderzoeken. Deze vrouwen worden echter geweigerd.
“Er wordt hen geadviseerd om naar het ziekenhuis te gaan en een mammogram te laten maken, maar een mammogram kun je niet vergelijken met een screening”, zegt Kankerdeskundige Dick van Bekkum
Leeftijdsdiscriminatie
“De kans op kanker neemt toe met de leeftijd. Dus eigenlijk zou je bij de oudste vrouwen moeten beginnen met screenen, want die lopen het meeste risico”, zegt Van Bekkum. Hij vindt daarom dat de leeftijdsgrens discriminatie is.
Volgens de kankerregistratie in Nederland is 30 procent van de vrouwen die borstkanker heeft boven de 75. En van alle vrouwen bij wie borstkanker is geconstateerd is 40 procent van de vrouwen die sterft ouder dan 75.
Het fonds wijst erop dat borstkanker bij ouderen relatief goed te behandelen is. Uit onderzoek is gebleken dat vroege opsporing bij 75 plus-vrouwen nog effectiever is dan bij de groep 50 tot 70-jarigen.