Bankroet dreigt voor limburgse thuiszorgorganisatie
ArrayDe Centrale Organisatie voor Thuisverpleging Limburg (COTL) zit in zulk zwaar weer dat de vakbonden CNV Publieke Zaak en NU’91 vrezen voor een faillissement. Donderdag dient een kort geding dat COTL, dat 140 mensen in dienst heeft en werk biedt aan 25 alphahulpen, heeft aangespannen tegen het Zorgkantoor. Als de organisatie die rechtszaak verliest, kunnen de salarissen over september al niet meer worden uitbetaald, zo zeggen de bonden vorige week in een vertrouwelijk overleg te hebben gehoord. In de verdeling, door het Zorgkantoor, van het totale aantal klanten en het daarbij horende awbz-geld onder de diverse zorgaanbieders in Zuid-Limburg, heeft COTL dit jaar minder gekregen dan in 2006. In de hoop bij een volgende ronde weer ruimer te worden bedeeld is COTL, tegen de afspraken in, boven het afgesproken niveau zorg blijven verlenen en nieuwe klanten aannemen. De vraag overtreft nu het budget en COTL eist dat het Zorgkantoor Zuid-Limburg toch alle verleende zorg betaalt, inclusief de zogenoemde overproductie. De Limburgse thuiszorgorganisatie wil de rechter bovendien toestemming vragen om zorg in overleg met de patiënten te stoppen als het AWBZ-budget uitgeput is en er toch geen extra geld beschikbaar komt, staat in een verklaring die maandag is uitgegeven.
In het kort geding eist de organisatie nu van zorgverzekeraar CZ, beheerder van het Zorgkantoor, dat de door COTL zelf bekostigde extra geleverde zorg alsnog uitbetaald wordt, of dat ze met de ‘overproductie’ mag stoppen. COTL schermt daarbij met het gegeven dat het door CZ pas eind februari is ingelicht over de ‘inkrimping’ van zijn awbz-budget. “Onzin”, noemt de zorgverzekeraar dat. Volgens CZ-woordvoerster Marie-José van Gardingen kan van geen van beide sprake zijn. “COTL had zijn aannamebeleid direct moeten aanpassen, het heeft pas enkele weken geleden een patiëntenstop ingesteld. Nu zomaar stoppen met zorg te verlenen aan die nieuwe cliënten kan ook niet, omdat ze zich contractueel aan hen hebben verplicht”. COTL heeft, naar eigen opgave, vierhonderd klanten in de Oostelijke en Westelijke Mijnstreek. De Nederlandse Zorgautoriteit waarschuwde COTL op 6 juli per brief dat het leveren van awbz-geïndiceerde zorg bovenop de geaccordeerde productie-afspraken altijd voor eigen rekening komt.
Volgens de bonden is hen tijdens het vertrouwelijke overleg verteld dat het verlies van de organisatie afgelopen maanden is opgelopen tot bijna een half miljoen euro. Alle reserves zijn op. Van Gardingen spreekt van ’tonnen’, maar bevestigt de vakbondsvrees dat “zolang COTL de poot stijf houdt”, dit bedrag enkel nog verder zal oplopen.