Nieuw actieplan; Probleemdrinken aangepakt!

Array

Gisteren verscheen het Actieplan Probleemdrinken aangepakt! van het Partnership Vroegsignalering Alcohol (PVA). In het Actieplan staan de eerste stappen beschreven om de hulp aan mensen met beginnende alcoholproblemen te verbeteren. Deze groep is op dit moment onzichtbaar in de zorg. Interventie in een vroeg stadium kan ernstige gezondheidsschade, maar ook maatschappelijke en economische schade voorkomen. Probleemdrinkers vormen een steeds groter probleem voor de volksgezondheid en de economie. Nederland kent meer dan een miljoen probleemdrinkers die de samenleving naar schatting 2,5 miljard euro per jaar kosten.

Ongeveer 10,3 procent van de volwassen bevolking in Nederland is probleemdrinker (meer dan een miljoen Nederlanders). Een groot deel van deze groep is niet verslaafd maar heeft wel problemen ontwikkeld die samenhangen met alcohol. Bijvoorbeeld gezondheidsproblemen, (verkeers) ongevallen, problemen op het werk, problemen in relatie en gezin en problemen met maat houden tijdens het drinken. Door vroegtijdige herkenning van dit soort problemen is het mogelijk om met eenvoudige interventies het drinkgedrag te veranderen en ernstige gezondheidsklachten, sociaal leed en verslaving te voorkomen. Door op het juiste moment iemand aan te spreken en het juiste zetje te geven, kan iemand gemotiveerd raken om zijn gedrag te veranderen.

Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) heeft probleemdrinken als prioriteit in haar preventiebeleid benoemd. Ondersteund door het ministerie van VWS en GGZ Nederland heeft het PVA dit Actieplan ontwikkeld om probleemdrinken in een vroeg stadium aan te pakken en te voorkomen. Het Actieplan richt zich in eerste instantie op de gezondheidszorg zelf. De interventies kunnen breed in de gezondheidszorg worden uitgevoerd. Huisartsen, maatschappelijk werkers, verpleegkundigen kunnen bijvoorbeeld in een vroeg stadium alcoholproblemen signaleren en hulp aanbieden. Daarom worden nu samen met verschillende partijen in de gezondheidszorg pilotprojecten opgezet om helder te krijgen op welke manier kortdurende interventies voor probleemdrinkers het beste ingebed en uitgevoerd kunnen worden in de diverse geldingen van de gezondheidszorg.

Het Partnership Vroegsignalering Alcohol is een samenwerkingsverband tussen het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO, het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ), het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de Werkgroep Onderzoek Kwaliteit Radboud Universiteit Nijmegen (WOK, het Trimbos-instituut en staat onder voorzitterschap van prof. dr. Gerard Schippers. Het actieplan is te downloaden via www.vroegsignaleringalcohol.nl
Naast het actieplan verschijnt ook de nieuwsbrief van het PVA.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen