Het avondspreekuur komt er aan!
ArrayHet NIPO deed in opdracht van RTL Nieuws onderzoek naar de behoefte van Nederlanders om ’s avonds naar de huisarts te kunnen gaan. Daaruit blijkt dat (m.i. slechts) een derde van de Nederlanders hier behoefte aan heeft ,maar daar niet extra voor wil betalen. De LHV zou ,geconfronteerd met deze informatie, gemeld hebben “onder bepaalde voorwaarden” voor een avondspreekuur te zijn.Dat is een snelle reactie,want ik ontving (als lid van een LHV-panel) nog geen 48 uur geleden van de LHV een mini-enquete over de wenselijkheid van zo’n avondspreekuur.Het belangrijkste gegeven uit het NIPO-onderzoek is dat de Nederlander niet bereid is extra te betalen om buiten kantoortijden gebruik te kunnen maken van (medische) dienstverlening.Grappig detail uit het onderzoek : het meest bereid om extra te betalen is men voor een onderhoudsmonteur die langs moet komen (49 %). Laat die monteur nou uitgerekend het sprekend voorbeeld zijn als huisartsen het over hun vergoedingen hebben : “voor dat bedrag krijg je geen monteur aan je deur! “. Ik heb dan ook een ander voorstel: ik wil best een avond in de week avondvisites rijden voor het tarief dat de gemiddelde monteur per bezoek rekent ! Maar even serieus :indien de Nederlander veronderstelt dat de huisarts ’s avonds een spreekuur gaat houden en daar niets meer voor mag deklareren dan een consult overdag ,dan kan hij nog lang op dat spreekuur wachten! Ik ken niemand die ’s avonds voor hetzelfde honorarium werkt als overdag. Ik doe het zeker niet ! Een ander aspekt van het avondspreekuur is natuurlijk ook dat indien de dokter een avondspreekuur gaat houden hij de dag ervoor of erna een aantal uren niet moet hoeven te werken.Dat betekent dat patienten die hem dan willen consulteren niet bij hem terecht kunnen. Op die manier zorgt een derde (die een avondspreekuur wil) dat twee derde (die er geen behoefte aan heeft) minder vaak overdag bij de huisarts kan komen. Tot slot : het is nu al zo dat velen de Huisartsenpost zien als lokatie waar je ook ’s avonds even langs kan wippen als je even een huisarts nodig hebt .Laat men dat maar beschouwen als “het avondspreekuur” .
10 thoughts on "Het avondspreekuur komt er aan!"
Comments are closed.
Hoi Aalstein,
Ik snap je betoog maar vanuit het perspectief van de ondernemer klopt dit niet. Ook al krijg je geen avondtarief je genereert wel inkomsten die anders naar de huisartsenpost gaan. Als je je wijk goed onderzoek van waar de behoeft ligt is het bijvoorbeeld in je hagro wellicht te regelen dat jullie de openingstijden gezamelijk kunnen verruimen en zo inkomsten in eigen hand houden. Daarmee kan je de werk belasting ook heel goed in de hand houden. Het is maar een idee. Tevens kan je in de avonduren dat ook wat extra zaken doen, zoals een studentenspreekuur met focus op SOA’s, problemen met piercings en voorlichting. En wat te denken van reizeigersinformatie en check-ups.
Groetjes
Janine
—
Health is not valued till sickness comes!
Janine Budding
Janine, bedankt voor de suggestie! Ik ga e.e.a. in mijn Hagro aankaarten. Benieuwd hoe mijn collegae erover denken!
@ Aalstein,
Als je behoefte hebt aan enige ondersteuning bij dit proces, ben ikjullie graag van dienst. Dit soort overleggen kunnen echt leiden toteen leukere samenwerking en meer lol in je werk.
—
Health is not valued till sickness comes!
Janine Budding
Vandaag kreeg ik de uitslag binnen van de enquete ,die ik in het begin van mijn artikel meldde. Er hebben 600 huisartsen hun mening gegeven en het resultaat komt overeen met de teneur van mijn artikel (ik ben dus een ” gemiddelde” huisarts) : 63 % van de huisartsen vindt invoering van een avondspreekuur niet noodzakelijk. 92 % heeft geen plannen om een avondspreekuur te gaan houden en 82 % vindt dat patienten daar een extra eigen bijdrage voor zouden moeten betalen. Nog veel zendingswerk te verrichten , Janine !!
Mijn reactie kan je hier lezen ( mijn reactie kreeg ik niet gepost)
http://localhost/medicalbackup/article.php?story=20060925013456675
—
Health is not valued till sickness comes!
Janine Budding
In het stadsblad van Utrecht staat dat Agis de huisartsen gaat stimuleren om spreekuur te houden in de vooravond. Agis gaat plannen ontwikkelen om op korte termijn huisartsen in staat te stellen om spreekuur te houden tussen 17:00 en 20.30 uur.
Wat zou nodig zijn om te artsen over te halen op die tijdstippen hun praktijk te openen?
—
Medicalfacts.nl
Wat er voor nodig is om artsen in de avond aan ht werk te krijgen. Vanuit het perspectief van de artsen een avondtarief. Maar ik denk dat de huisarts van Patientvriendelijke werkhouding naar een clientvriendelijke attitude moet groeien!
Sommige huisartsen zijn, hoe raar het ook klinkt, het contact met hun zorgconsumenten kwijt geraakt. Ze worden geconfronteerd met concurrentie en reageren hier defensief (tegenhouden van avondspreekuren) op, terwijl juist de markt hen kansen biedt.
Lees ook mijn blogposting hierover: Concurrentie in de huisartszorg dichterbij dan de arts denkt
Vroeger (nog niet zo heel lang geleden) waren huisartsen 24 uur per dag bereikbaar, deden de huisartsen bevallingen. Gaan we weer terug naar af?
—
Medicalfacts.nl
Gisteravond een bijeenkomst gehad van de Huisartsenkring Rotterdam over onze attitude t.o.v. de avond-,nacht- en weekend- diensten. Hier kwam dezelfde teneur boven water als die in de diskussie over het avondspreekuur. De “jonge garde” vindt dat we het heft in eigen hand moeten houden en ons “op de markt moeten richten” (dus diensten leveren waar de zorgconsument om vraagt) maar de meerderheid van de “oude garde” ziet dat niet meer zo zitten. Samenvattend was de meerderheid van de aanwezigen toch (gelukkig) van mening dat de ANW-diensten bij de huidige beroepsgroep dienen te blijven;dat we hooguit de organisatievorm (zelf) moeten verbeteren. De LHV zal over deze materie in het najaar een standpunt naar buiten brengen.