Premie in zorg onder de prijs: waar gaat dat heen?

Array

Zorgverzekeraars bieden collectieve contracten onder de kostprijs aan. Dit is het gevolg van de enorme concurrentiestrijd die momenteel woedt onder verzekeraars. Volgens ZN is er een harde stijd en spreekt men zelfs van een vechtmarkt. De premies zijn momenteel al gezakt tot 900 euro, terwijl de kostprijs rond 1050 euro per jaar ligt.Medicalfacts vreest dat de premieverlagingen de komende jaren zullen leiden tot forse premiestijgingen. Daarmee is het effect snel ongedaan gemaakt. Verzekeraars mogen een keer per jaar de premies verhogen.

De prijzenoorlog van nu onder zorgverzekeraars draait om het veroveren en vasthouden van een zo groot mogelijk deel van de markt. Miljoenen consumenten kiezen voor 1 maart 2006 een nieuwe zorgverzekering. Zeker de helft van hen gaat zich aansluiten bij een collectief contract die 10 procent korting zullen krijgen op de vastgestelde premies

Verzekeraar zijn nu bereid meer in te teren op de eigen reserves om klanten te winnen en dit leidt tot een ware concurrentieslag onder de zorgverzekeraars. Met name zorgverzekeraars die te lage prijzen hanteren zonder voldoende reserves, zullen de komende jaren wellicht niet overleven. Hierdoor blijven de sterkere over en is de kans op forse premiestijgingen in de komende jaren erg groot. Huisartsen vresen vooralsnog een administratieve chaos: ‘De zorgverzekeraar zijn namelijke helemaal niet klaar voor de administratieve afhandeling van zorgverleners’ Ik, ben benieuwd welke zorgverzekeraars volgend jaar de meest karige zorg gaat leveren? De de goedkoopste?

Woensdag vergadert de Kamer over het verloop van de invoering van het nieuwe zorgstelsel. Minister Hoogervorst van VWS houdt het gevecht in de gaten, stelt zijn woordvoerder. ‘Als te massaal aan premiedumping wordt gedaan, dan neemt de minister maatregelen.’ Het doel van de minster is nu wel aantoonbaar mislukt. Hij wilde zorgaanbieders prikkelen goede kwaliteit te leveren tegen een scherpe prijs. De zogenaamde marktwerking in de zorg. Hoogervorst komt er nu achter dat dit niet automatisch betekent dat de kwaliteit beter wordt. En de zorgproductie zal er ook niet door op peil te blijven of komen. De zorgmarkt wordt door de maatregels van Hoogervorst een vechtmarkt. De overheid streeft via modernisering van de AWBZ naar meer marktwerking met als belangrijkste doelen kostenbesparing en kwalitatief betere zorg. Steeds meer organisaties, instellingen en bedrijven zien de zorgmarkt als een groeimarkt. Nieuwe commerciële aanbieders betreden de markt en bestaande zorginstellingen krijgen in toenemende mate te maken met concurrentie. Inkomsten staan onder druk en cliënten hebben meer keuzevrijheid. Mensen kunnen kiezen op welke manier men de zorg geleverd wil hebben (in natura of persoonsgebonden budget) en door welke zorgverlener (reguliere zorgaanbieder, nieuwe commerciële toetreder of particuliere dienstverlener). De resultaten tot nu toe: Administratieve chaos is aanstaande, zorgverzekeraars niet klaar voor de verwerking van de administratieve afhandeling van deze nieuwe zorg. Zorgverzekeraars zijn verwikkeld in een prijzenslag waarmee niet allen de verzekeraars zelf zwaar onder druk komen. De zorg komt hiermee ook in gevaar. Met name de kwaliteit komt zwaar onder druk en voor minder geld krijg je gewoon minder kwaliteit. Het nieuwe zorgstelsel is nog niet eens van kracht en de verzekeraars laten nu al zien meer belang te hechten aan het geld in eigen zak dan de kwaliteit van uw en mijn zorg. Ook Tweede Kamerlid Heemskerk is ongerust. Hij heeft een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie tegen Univé, FBTO en Ohra. Volgens Heemskerk claimen de verzekeraars iets wat ze niet waar kunnen maken!!!

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen