Bankier gaat ICT in de zorg bekijken

Array

Minister Hoogervorst heeft aangekondigd dat aan het rijtje van ‘snellerbeter-onderzoekers’ een bankier toegevoegd kan worden. Al eerder bekeek Shell-topman R. Willems de veiligheid in de zorg (rapport in PDF-formaat). Bestuursvoorzitter P. Bakker van TPG keek naar het logistieke proces (rapport in PDF-formaat) en Johan van der Werf, directievoorzitter van Aegon, behandelde de rekenschap en transparantie in de zorg (rapport in PDF-formaat). Een topman uit het Nederlandse bankwezen gaat binnenkort de zorgsector doorlichten als het gaat om de ICT en de beveiliging & privacy. Naar aanleiding van de hacks in de computersystemen van ziekenhuizen vindt de minister het belangrijk dat ook de ICT in de zorg beoordeeld gaat worden.[tag:ict] [tag:snellerbeter]

4 thoughts on "Bankier gaat ICT in de zorg bekijken"

  1. Valt onder dit ‘snellerbeter’ traject ook het rapport van Hans Kennedie van Golden Tulip naar de kwaliteit van zorg in verpleeghuizen?

  2. Staat idd niet op de snellerbeter site.

    Na wat verder zoeken blijkt dat (in ieder geval volgens de AVVV) Kennedie wel een gezant is van Sneller Beter:

    Vrijdag 3 juni bracht Sneller Beter-gezant Kennedie van Golden Tulip Hotels het rapport ‘Hospitality Care’ over verpleeghuiszorg uit. 

    [bron

  3. @Roel,

    Hans Kennedie van Golden Tulip wordt op snellerbeter.nl niet genoemd als officiele gezant van Sneller Beter. Zijn rapport heeft ook de nodige kritiek gekregen uit de branche van verpleeghuizen, dus het kan zijn dat ze z’n rapport liever niet noemen…. 🙂

  4. Bankieren en Verzekeren zijn natuurlijk twee dicht bij elkaar liggende zaken. Ze hebben immers te maken met het beheersen van risico’s.

    Vanuit dat licht bezien lijkt het logisch dat een bankier naar de toepassing van ICT in de zorg, en dan met name de veiligheid ervan, gaat kijken. Want wat geld is voor de Bank is de  patient voor de Zorg.

    Zoals effectief schuiven met geld de bankier winst oplevert, geldt dit evenzo voor de chirurg, die met de patient schuift.

    Hier is het waar ICT, en dus het EPD, de belangrijke rol speelt. Het EPD maakt het effectief en efficient inplannen van patienten, en dus ook chirurgen en verpleging, mogelijk.

    Dat EPD is dus niets meer of minder dan een Enterprise Resource Planning systeem, een ERP. We kennen het wel van SAP en BAAN.

    Het ERP-effect blijkt duidelijk uit cijfers van RAND Health, waarmee wordt aangetoond dat de winst van een EPD niet zit in hogere patientveiligheid of betere kwaliteit van zorg, maar in betere planning van "handjes".

    Met andere woorden: de zorgsector maakt dankzij het EPD bij gelijkblijvende tarieven meer winst. En verzekeraars krijgen de mogelijkheid legaal patientgegevens te verzamelen en te gebruiken voor diverse doeleinden.

    Het is daarom merkwaardig dat de kosten voor ontwikkeling en implementatie van het EPD door de overheid wordt betaald. De winst van het EPD wordt namelijk geheel opgestreken door de zorgsector. Het is een verkapte vorm van subsidie waartegen Brussel zou moeten protesteren.

     

    Verder weet de banksector als geen ander om te gaan met het long-tail effect. Dit effect, waarbij heel veel kleine bedragen worden verdiend op dienstverlening, kennen we van de bankpassen en bankoverzichten. Iedereen betaalt daarvoor een bedrag dat in geen verhouding staat tot de kosten.

    Iets soortgelijks doet zich voor in de zorgsector, waar de verhouding tussen kosten en diensten steeds verder uit de pas is gaan lopen. Vele kleine bedragen worden op die wijze afgeroomd.

    Dat een bankier de implementatie van ICT in de zorg bekijkt is voor de minister, alsmede de Verzekeraars, dus zeer prettig.

    De loftrompet die ongetwijfeld over enige maanden wordt opgestoken, is voor hen de klinkende munt.

Comments are closed.

Recente artikelen