Eerste dag op Medica-beurs

Array

Na een heerlijke treinreis met de ICE ben ik ’s middags op de Medica-beurs in Dusseldorf gearriveerd. Als Medicalfacts-redactielid heb ik de eer om als pers naar binnen te mogen. Bij iedere ingang moet ik naar binnen kunnen. Bij ingang-oost geeft een uiterst vriendelijke edoch resolute dame mij aan dat het zonder perskaart toch echt niet mogelijk is om hier binnen te komen. Ik moet mij daarvoor melden bij het perscentrum op een loopafstand van vijf minuten. Vijf minuten verder meld ik mij bij de balie en zij sturen mij door naar de eerste etage. Aldaar aangekomen kijkt de pressereferenz naar mijn visitekaartje en belt naar beneden dat ik geaccrediteerd moet worden. En daar krijg ik dan ook mijn badge uitgereikt met daarop Presse, Herr Jan Martens, Medicalfacts. De reis door het nieuwste der nieuwste van de Medische wereld kan beginnen.Ik begin mijn beursbezoek in hal 17, Informations- und Kommunikationstechnik, Schwerpunkt Artzpraxis. Hier zijn heel veel softwareleverancier van huisartssystemen en communicatiesystemen te zien. Alles draait hier om de communicatie van de gegevens van de patient naar de juiste arts. Het Fraunhofer instituut heeft bijvoorbeeld een platform ontwikkeld waarmee patientgegevens zoals bijvoorbeeld bloeddruk, longfunctie of analyse van urine, op een veilige manier naar de arts gestuurd kunnen worden. Voor eerste wereld landen kan dit systeem gebruikt worden om mensen thuis te laten herstellen van een operatie. Ook kan het ingezet worden om mensen met een hoog risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten te monitoren. In derde wereld landen kan het systeem ingezet worden om mensen in afgelegen gebieden toch te laten communiceren met een arts. In die landen is het niet vanzelfsprekend dat een arts bereikbaar is. Het Fraunhoferinstituut heeft meerdere pilots gedraaid. De patienten zijn enthousiast, de artsen iets minder omdat ze nu te allen tijde bereikbaar zijn.

Na hal 17 komt ik terecht in hal 16, Informations- und Kommunikationstechnik, Schwerpunkt Krankenhaus. Ook hier weer heel veel software- en hardwareleveranciers. Dit zijn weer andere dan in hal 17. Ik vraag mij af of die onderling wel communiceren.

In de volgende hallen ligt de nadruk op Elektromedizin en Medizintechnik. Leuk gedaan is de indeling naar land. Zo zijn Brazilie, Amerika en Engeland aanwezig, maar ook China is er. De opstelling in het Chinese kamp doet mij denken aan Aziatische markten. Kleine kraampjes met veel mensen erin. Maar dit doet niets af aan de kwaliteit van de producten die ze tentoonstellen. Zo is er een apparaat waarmee je heel eenvoudig ECG’s kunt maken, zonder het opplakken van ECG-elektroden.

Ik verwacht dat er steeds meer home-health-devices komen, waarvan de gegevens op de een of andere manier bij een arts terecht komen. Die ontwikkelingen zie je op de Medica duidelijk naar voren komen. Als de bedrijven in staat zijn om hiervoor duidelijke en eenduidige protocollen af te spreken, dan is deze revolutie niet te stuiten.

Op dit moment zit ik weer in de ICE terug naar Nederland. Een halve dag om de grootste medische beurs van de wereld te bekijken is te weinig, maar desondanks heb ik er wel veel ideeen en indrukken aan overgehouden. Op dit vlak zit het wel goed met de marktwerking in de zorg. Van podcasten is helaas niets gekomen. De ICE is ook een aanrader, hij vertrekt op tijd, de stoelen zitten heerlijk, er is een stopcontact aan boord zodat je prima met je laptop kunt werken. Het enige nadeel van de ICE : ze hebben geen WIFI aan boord. Wellicht moet ik toch overgaan tot de aanschaf van een UMTS-kaart.

De rest van de week zullen er nog meer verslagen over de Medica volgen van verschillende (gast)redacteuren van Medicalfacts.
[tag: medica][tag: e-health][tag: beurs]

2 thoughts on "Eerste dag op Medica-beurs"

  1. En hoe is de GSm verbinding??? ;-P Voor de medereizigers van Jan Martens leek het namelijk of deze ondernemer mateloos populair was.


    Health is not valued till sickness comes!

  2. Morgen gaan de meisjes naar Deutschland……Janine en ik gaan daar maar een uit ons dat met de eerste uitzendingen van Medicalfacts.radio!!!

Comments are closed.

Recente artikelen