Care-sector komt masaal bijeen in muziekgebouw voor betere kwaliteit in de zorg
ArrayOp dinsdag 15 november 2005 zullen in het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam tussen 10.30 en 17.00 uur bijna 1000 mensen uit de Care-sector deelnemen aan de eerste Zorg voor Beter Dag. Staatssecretaris Ross opent het programma met Lodewijk de Waal, schrijvers Kluun, Anne-Mei The,Tweede-Kamerleden José Smits en Jeroen Dijsselbloem, directeur van Sting Betsy Albers, vice-voorzitter van Abvacabo Jenneke van Pijpen, Prof. Hans Reinders en lector Hilly Kort.
De Zorg voor Beter Dag is de aftrap van het omvangrijke actieprogramma Zorg voor Beter waarin overheid, zorginstellingen, kennisorganisaties, professionals, gemeenten en cliëntenorganisaties de handen ineenslaan om tot kwaliteitsverbetering te komen in de thuiszorg, ouderenzorg, gehandicaptenzorg en langdurige geestelijke gezondheidszorg.
Programma dóór en vóór mensen uit de Care-sector
De bezoekers, allen beroepsmatig of persoonlijk betrokken bij de ouderenzorg, de gehandicaptenzorg, de thuiszorg of langdurige geestelijke gezondheidszorg kiezen in het Muziekgebouw hun eigen programma uit ruim 80 verschillende onderdelen; 24 workshops en trainingen, 30 rondetafelgesprekken, 3 colleges, 3 hearings, een interviewprogramma, een filmprogramma en een uitgebreide informatiemarkt (50 stands).
De programmaonderdelen worden verzorgd door verpleegkundigen, verzorgenden, welzijnswerkers, cliënten, kwaliteitsfunctionarissen, managers, artsen en paramedici. Zij bieden de bezoeker de oplossingen die zij gevonden hebben om de dagelijkse zorg te verbeteren. De praktische toepasbaarheid staat daarbij centraal. Tegelijkertijd wordt de bezoeker een schat aan informatie en deskundigheid aangeboden, die in het kader van het programma Zorg voor Beter is ontwikkeld.
Workshops, trainingen en rondetafelgesprekken
Het programma heeft 3 rondes van elk een uur met workshops over onder meer decubitus, interculturalisatie in de zorg, eten en drinken en seksueel misbruik, trainingen over o.a. communicatie tussen hulpverlener, cliënt en familie, optimaal gebruikmaken van het zorgbed en werken aan kwaliteit en rondetafelgesprekken over onder andere slikproblemen, denken vanuit het cliëntenperspectief, centrum indicatiestelling zorg, de nationale beroepscode en het Landelijk Dementie Programma.
Interview, filmprogramma en eindgesprek
In de Centrale Hal interviewen Lennart Booij (BKB) en Rocky Tuhuteru (NOS) Lodewijk de Waal (toekomstig algemeen directeur Humanitas), de schrijvers Kluun (Komt een vrouw bij de dokter) en Anne-Mei The (In de wachtkamer van de dood), Tweede-Kamerlid José Smits en acteur Frits Lambrechts over de rol van zorgverlening in hun leven. In het filmprogramma (o.a. Verwarring in de stad, Sloophamer en Saai is het nooit in de Schildershoek), komen verschillende aspecten van de zorg, zoals dementie, interculturele zorg of gehandicaptenzorg aan bod. Tijdens het eindgesprek tussen 15.45 en 16.15 uur gaan Booij en Tuhuteru op zoek naar antwoord op de vraag: hoe kan de kwaliteit van zorg werkelijk verbeterd worden? Op het podium Betsy Albers, directeur van Sting en Jenneke van Pijpen, vice-voorzitter van Abvokabo en in de zaal 1000 praktijkdeskundigen. De dag wordt afgesloten met een borrel.
Over Zorg voor Beter
Thuiszorg, ouderenzorg en gehandicaptenzorg stimuleren om samen nog meer kwaliteit te leveren. Dát is waar Zorg voor Beter voor staat. Het programma is een initiatief van het ministerie van VWS in samenspraak met de brancheorganisaties, de beroepsorganisatie en de cliëntenorganisaties en wordt uitgevoerd door ZonMw en het NIZW. Meer informatie via www.zorgvoorbeter.nl.