Behandeling van schouderbladhalsbreuk

Array

Arthur van Noort deed onderzoek naar de resultaten van de niet-operatieve behandeling van patiënten met een schouderbladhalsbreuk, al of niet in combinatie met een sleutelbeenbreuk (floating shoulder) aan dezelfde zijde. De conservatieve behandeling geeft in beide gevallen een goed functioneel resultaat mits er geen neurologisch letsel is en, in geval van een floating shoulder, de schouderbladhalsbreuk niet is gekanteld.
Van Noort deed ook biomechanisch onderzoek op een 3-D schoudermodel. Hij onderzocht of een mechanische oorzaak functieverlies geeft bij een verplaatste, vastgegroeide schouderbladhalsbreuk. Verlies van de functie van de zogenaamde rotator cuff spieren blijkt eenvoudig te compenseren door andere spieren in de schoudergordel.
Tenslotte deed hij een anatomische studie naar de veiligste positie van de arm bij een operatieve behandeling. De veiligste afstand tussen de zenuw (nervus axillaris) die in het operatieterrein ligt en de schouderkom, blijkt een 90 graden opzij geheven en gedraaide arm.   05-10-2005, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Arthur van Noort, Geneeskunde
Proefschrift: The Scapular Neck Fracture
Promotor 1: Prof.dr. Chr. van der Werken
Copromotor 1: Dr. R.L. te Slaa 

Rob

4 thoughts on "Behandeling van schouderbladhalsbreuk"

  1. In nov 2003 heb ik een ongeluk gehad waarna er gecontateerd werd dat ik o.a. een Floating Shoulder had, nu zijn we 3,5 jaar verder en nog steeds zit mijn sleutelbeen niet vastgegroeid, er heeft meer dan 2 jaar een ijzeren plaat op vastgezeten, er is een beenmergtransplantatie geweest maar dit heeft allemaal geen goed gevolg gehad. Is er nu nog kans dat het sleutelbeen wel vast komt te zitten? want het is niet makkelijk om maar met een arm te werken!!!

  2. Helaas kunnen wij u hier geen antwoord op geven. Hiervoor kunt u het beste contact opnemen met uw arts.

  3. oke, geen antwoord kunnen geven kan ik begrijpen, echter, is er voor mij een mogelijkheid om uit te vinden of er nog meer specialisten zijn op het gebied van een “floating shoulder” zodat ik kan informeren naar andere behandelings manieren???

  4. U zou wellicht contact op kunnen nemen met het UMC Utrecht. Daar zullen ze u verder kunnen helpen.

Comments are closed.

Recente artikelen