Menzis beloont doelmatig voorschrijven door huisartsen
ArrayMenzis gaat huisartsen belonen als zij als eerste keus medicijnen voorschrijven die als – veel goedkopere – merkloze geneesmiddelen verkrijgbaar zijn. Menzis verwacht in 2006 3,2 miljoen euro te besparen, alleen al door het voorschrijven van beproefde merkloze cholesterolverlagers en maagzuurremmers. Per dag melden zich al tientallen huisartsen aan die samen met Menzis de zorgkosten te lijf willen gaan. Menzis spreekt van een beginnend succes.
Cholesterolverlagers en maagzuurremmers zijn de meestgebruikte medicijnen in Nederland. Van hun beproefde merkloze varianten is bekend dat ze dezelfde werking hebben. Bas Leerink, directeur Zorg van Menzis: ‘Wij hebben huisartsen gevraagd om in samenspraak met hun patiënten over te stappen van dure merkmiddelen op de veel goedkopere merkloze variant. Hiervoor doet een huisarts dossieronderzoek om te kijken of een patiënt zonder problemen kan overstappen. Dit kost de huisarts tijd, die hij bij ons kan declareren als een consult.’
In samenspraak met patiënten
Menzis heeft het beleid ontwikkeld in samenspraak met de regionale patiënten en consumentenplatforms. Zij onderstrepen het belang van kostenbesparing, mits de kwaliteit van de zorg gehandhaafd blijft. Daarom blijft Menzis in nauw contact met de patiëntenorganisaties en de patiënten zelf.
Huisarts bepaalt
‘Huisartsen hebben wat ons betreft altijd professionele autonomie in hun voorschrijfbeleid’, aldus Bas Leerink. ‘Daarom hechten wij eraan dat huisartsen deelnemen, maar op basis van vrijwilligheid. Uit een verkenning onder de huisartsenverenigingen blijkt dat ze enthousiast zijn. Aan de hand van hun eigen NHG-standaarden of erkende regionale behandelrichtlijnen bepalen huisartsen welk middel zij voorschrijven. Wat wij van ze vragen is, om naast de inhoudelijke richtlijnen óók de kosten van een medicijn mee te nemen in hun afweging.’
Extra geld naar diabeteszorg
Het geld dat Menzis bespaart, steekt ze in betere zorg. Zo stimuleert Menzis onder andere het voorschrijven van cholesterolverlagers aan ouderdomsdiabeten. Uit onderzoek blijkt namelijk, dat deze middelen standaard horen te worden voorgeschreven aan ouderdomsdiabetes, maar dat dat nog weinig gebeurt. Terwijl daarmee voor deze patiënten het risico op ernstige hart- en vaatziekten en sterfte duidelijk afneemt.
Aanvulling op landelijk beleid
Het stimuleren van het voorschrijven van merkloze geneesmiddelen is een aanvulling op het landelijk preferentiebeleid. Dit voorjaar maakte Menzis samen met vier andere zorg-verzekeraars bekend dat ze voor maagzuurremmers en cholesterolverlagers goedkopere varianten aanwijzen, de zogenaamde ‘preferente’ middelen. Om de kosten van geneesmiddelen te beheersen, heeft de overheid de zorgverzekeraars de mogelijkheid gegeven voor dit preferentiebeleid.