Huisartsen in Zuidoost-Brabant gaan voor kwaliteitskeurmerk
ArrayCZ faciliteert de plannen van de onlangs opgerichte coöperatie ”De Ondernemende Huisarts (DOH)” om de kwaliteit van de huisartspraktijken te toetsen, te bewaken en te verbeteren. Ook VGZ ondersteunt het initiatief.
Tien groepspraktijken met in totaal 38 huisartsen uit de gemeenten Eindhoven, Helmond, Geldrop en Valkenswaard hebben zich onlangs verenigd in een coöperatieve vereniging met de naam “De Ondernemende Huisarts”. De deelnemende huisartspraktijken hebben de kwaliteit van zorg heel hoog in het vaandel, bieden een breed aanbod aan huisartsenzorg, en richten zich op een moderne en patiëntvriendelijke praktijkvoering. In de komende maanden wordt in de aangesloten praktijken gestart met het gedetailleerd in kaart brengen van het medisch handelen van de huisartsen, van de praktijkorganisatie en van het oordeel van de patiënten. Dit gebeurt aan de hand van patiëntenenquêtes en een visitatie door consulenten van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Vervolgens worden verbeterpunten benoemd en op basis daarvan maakt elke praktijkverbeterplannen. Jaarlijks wordt geëvalueerd of de verbeterpunten ook daadwerkelijk zijn gerealiseerd.
Praktijken die deze procedure succesvol doorlopen, krijgen van het Nederlands Huisartsen Genootschap een kwaliteitskeurmerk. De kosten die gemoeid zijn met het keurmerk worden betaald door CZ en VGZ. Verder worden de huisartsen door de zorgverzekeraars financieel beloond als ze een relatief hoog kwaliteitsniveau behalen. CZ en VGZ ondersteunen het initiatief van “De Ondernemende Huisarts” als pilot. Blijkt het initiatief voldoende vructhen af te werpen, dan kunnen ook andere praktijken voor fianciering van kosten in aanmerking komen
Het instrument om de kwaliteit van de belangrijke onderdelen van de huisartsenzorg te meten en de genoemde bonussystematiek, zijn ontwikkeld in het zogenaamde Transparantieproject. Dit project is een initiatief van het Centre for Quality of Care Research (WOK) van de Radboud Universiteit in Nijmegen en wordt gefaciliteerd door CZ en VGZ. Het Transparantieproject en het keurmerk van het Nederlands Huisartsen Genootschap sluiten op elkaar aan. CZ en VGZ willen de huisartsen steeds meer belonen naar prestatie. De huisartsenzorg in Nederland is kwalitatief goed, maar er zijn verschillen in kwaliteit tussen de huisartsenpraktijken onderling. CZ en VGZ zijn van mening dat huisartsenpraktijken die het goed doen volgens de richtlijnen van hun eigen beroepsgroep daar ook voor beloond moeten worden. De onlangs landelijk overeengekomen nieuwe financieringsmethodiek voor huisartsen, biedt hier uitstekende mogelijkheden voor.
Bron: CZ