RVZ: AWBZ doelmatiger uitvoeren
ArrayDe RVZ (Raad voor de Volksgezondheid & Zorg) vindt het onverstandig van staatssecretaris Ross om af te zien van de functionele bekostiging van AWBZ-zorg. Volgens de RVZ kunnen de gerezen problemen worden opgelost. Ross is in de veronderstelling dat de functiegerichte bekostiging de AWBZ duurder zal maken. Daarom heeft zij de invoering tijdelijk stil gelegd.
De AWBZ-zorg heeft zeven verschillende functies. Omdat de ene patiënt de andere niet is en de een bijvoorbeeld meer begeleiding of verpleging nodig heeft dan de ander, zijn deze functies naar zorgzwaarte in zeven verschillende klassen onderverdeeld. In totaal kan het aanbod in 7 x 7= 49 combinaties van zorgfuncties en zorgzwaarte worden verdeeld. Het is de bedoeling dat aan elk van die combinaties een prijskaartje komt te hangen. Het CTG/ZAio zal die prijskaartjes gaan invullen in de verwachting dat de totale uitgaven van de AWBZ gelijk kunnen blijven.Ross schrijft in een brief aan de brancheorganisaties dat zij het aantal van 49 combinaties erg groot vindt en de totale systematiek te ingewikkeld. Zij wil voor september een vereenvoudigingsslag maken. Maar ook het einddoel van de operatie zou ter discussie staan. De RVZ vindt het systeem van 49 producten juist een toonbeeld van eenvoud en soberheid. ‘Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de 22 duizend Diagnose Behandelings Combinaties (DBC’s) van de ziekenhuizen’, aldus de RVZ.
De RVZ legt uit dat cliënten doorgaans minder zorg krijgen dan waarop ze volgens hun indicatiebesluit aanspraak kunnen maken. Als de vergoeding gebaseerd zal worden op het indicatiebesluit en niet op de feitelijk verleende zorg, zal het bedrag te hoog uitvallen. De AWBZ zal dan duurder worden, wat volgens de RVZ niet de bedoeling is.
Een maatregel die het omgekeerde effect heeft van wat wordt beoogd, is moeilijk te handhaven, zo geeft de RVZ toe, maar vraagt zich wel af of zo’n drastische stap nodig is. ‘Als je afziet van de functiegerichte bekostiging spoel je het kind met het badwater weg. Instellingen hebben dan minder reden om hun dienstverlening doelmatig te organiseren en zorgkantoren betalen een prijs die weinig of geen relatie heeft met de eigenlijke kosten. Het is daarom verstandig nog eens een kritische blik op de problemen te werpen’, adviseert de RVZ. Bron: RVZ