Medicijnen doen Akzo weer goed

Array

Geneesmiddelen vormden voor Akzo Nobel een belangrijke motor in het tweede kwartaal. De omzet van Organon groeide met 4 procent tot ruim 600 miljoen euro. Diergeneesmiddelenproducent Intervet beleefde de beste drie maanden in drie jaar. Vooral de verkoop van de verkoop van Organon’s anticonceptiemiddel NuvaRing steeg opmerkelijk. De omzet daarvan kwam 65 procent hoger uit dan in het tweede kwartaal 2004.
Financieel directeur R. Frohn verklaart de groei van de anticonceptiering aan de gewenning die inmiddels is opgetreden onder Amerikaanse vrouwen. „Het duurde meer dan twee jaar voor Amerikaanse vrouwen gewend waren aan deze anticonceptie. Nu ze NuvaRing eenmaal hebben ontdekt, merken ze het gemak ervan en blijven het gebruiken.“

Nieuwe kansen

Met de groei lijkt het farmabedrijf een streep te hebben gezet onder de moeilijke tijd die volgde op het verloop van het patent op zijn winstmaker remeron. Het antidepressivum werd in de Verenigde Staten vrij snel uit de markt gedrukt door goedkopere medicijnen. Inmiddels zitten er zes nieuwe ’kansrijke’ medicijnen in de pijplijn van de farmaceut in Oss, waar grondstoffenproducent Diosynth en Organon vorig jaar werden samengevoegd. Hoge verwachtingen heeft Organon onder meer van asenapine, een middel tegen schizofrenie dat samen met farmagigant Pfizer is ontwikkeld en in 2007 op de markt moet komen.
Akzo Nobel steekt steeds meer geld in onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe medicijnen. De eerste zes maanden van 2005 al zo’n 200 miljoen euro. De uitgaven in het tweede kwartaal (100 miljoen) waren 22 miljoen hoger dan vorig jaar.
Intervet Ook Intervet in Boxmeer is een winstmaker. Frohn: „Deze vaccins hebben dit kwartaal 50 procent meer opgeleverd. Er is nog meer te halen, zeker op de Amerikaanse markt voor de verzorging van huisdieren.“
Chemie, de derde poot van het door fusies en overnames zo diverse bedrijf, bleef wat achter. Deze sector had veel last van de dure olie. Zonder eenmalige baten zou het bedrijfsresultaat iets lager zijn uitgekomen dan vorig jaar.
Akzo Nobel is als verfproducent nog steeds onomstreden de grootste van de wereld. De divisie Coating moest over het tweede kwartaal weliswaar een 6 procent lager bedrijfsresultaat boeken maar de omzet steeg tot boven de 1,5 miljard euro. Dat was vooral te danken aan groei in China en de scheepvaartindustrie. In Europa was de vraag naar interieurverf zwak. Er is 200 miljoen euro opzijgezet voor overnames.
De omzet bij Chemie bleef steken op het niveau van vorig jaar van net onder de 1 miljard euro. De voorgenomen verkoop van veertien bedrijfsonderdelen met een boekwaarde van 700 miljoen euro in deze sector ligt volgens Frohn op schema.
Halfjaar
Kijkend naar de resultaten van het eerste en tweede kwartaal samen is Akzo volgens Frohn uitstekend op koers met een omzet van bijna 6,4 miljard euro en een nettoresultaat van 469 miljoen. Dat laatste is liefst 66% hoger dan vorig jaar.
Akzo Nobel boekte in het tweede kwartaal een winst van 182 miljoen euro, een stijging van 22 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De hogere winst was te danken aan eenmalige posten die 29 miljoen euro opleverden. Zonder die boekwinsten was het resultaat nagenoeg op hetzelfde niveau uitgekomen als vorig jaar. De Feiten

  • De NuvaRing is een vaginale anticonceptiering die een maand lang beschermt tegen ongewenste zwangerschap. Vrouwen kunnen de flexibele kunststof ring zelf eens per maand inbrengen en na 3 weken weer verwijderen. De 4e week treedt dan de menstruatie op.
  • De ring is geheel in de eigen laboratoria van Organon ontwikkeld en werkt op basis van een geringe continue afgifte van het anticonceptiemiddel.
  • De NuvaRing dateert uit 2002, maar werd voor de introductie al door het Amerikaanse Time Magazine uitgeroepen tot de Beste Uitvinding van het jaar 2001.
  • Ook in Spanje, Frankrijk en Duitsland kreeg de ring onderscheidingen voor het meest innovatieve product op gynaecologisch terrein.
  • Bron: Brabants Dagblad

    Recente artikelen