Utrechtse huisartsen gaan staken

Array

Na ruim beraad over de wijze waarop heeft de Regionale Huisartsen Vereniging-Utrecht Stad besloten om 25, 26 en 27 mei te gaan staken.
Net als in de rest van Nederland is er grote actiebereidheid onder de huisartsen, maar dat staken uiteindelijk noodzakelijk is, vinden de huisartsen een bedroevende zaak.

Utrechtse huisartsen gaan staken
Nieuws van: Persbericht Regionale Huisartsen Vereniging Utrecht-Stad
Publicatiedatum: 23 mei 2005
Na ruim beraad over de wijze waarop heeft de Regionale Huisartsen Vereniging-Utrecht Stad besloten om 25, 26 en 27 mei te gaan staken.
Net als in de rest van Nederland is er grote actiebereidheid onder de huisartsen, maar dat staken uiteindelijk noodzakelijk is, vinden de huisartsen een bedroevende zaak.
Steeds hebben Utrechtse huisartsen de patiëntenzorg voorop gesteld, maar de ernst van de bedreigingen voor de kwaliteit van de huisartsenzorg is zodanig dat zij de patiënten begrip vragen voor het opschorten van de reguliere patiëntenzorg nu, opdat deze in de toekomst geboden kan blijven.

De aanleiding voor de staking is dat minister Hoogervorst zijn eigen maatregelen aan de huisartsen wil opleggen. Sinds januari dit jaar wordt er onderhandeld over de financiering van de huisartsenzorg in de nieuwe zorgverzekeringswet. Daarnaast wordt er in deze zorgverzekeringswet veel op een andere manier geregeld, waarbij de zeggenschap bij zorgverzekeraars komt te liggen over welke hulp er geboden gaat worden.
De huisartsen vinden dat de kwaliteit van de zorg daarmee ernstig onder druk komt te staan.

  • Er dreigt een tweedeling in de zorg te ontstaan tussen mensen die chronisch ziek zijn of beperkte financiële middelen hebben en mensen die zich aanvullend kunnen verzekeren.
  • De vrijheid van keuze van de zorgaanbieders (naar welke dokter, fysiotherapeut of specialist zij gaan) wordt voor patiënten ernstig ingeperkt.
  • Zorgverleners moeten inzage verlenen in het medisch dossier van een patiënt, wat het beroepsgeheim en de vertrouwensband tussen dokter en patiënt schendt.
  • De zorg voor chronische patiënten kan door andere zorgverleners geleverd worden, wat maakt dat er een versnippering ontstaat in het inzicht van kennis over aandoeningen bij die patiënt en de kwaliteit van de zorg daardoor aangetast wordt.
  • Er moet nog meer dan nu onderhandeld worden met alle verschillende zorgverzekeraars over welke vergoedingen er voor verschillende verrichtingen verstrekt worden.
  • Er is daardoor een enorme toename van administratieve taken voor de huisartsen en andere zorgverleners, dit betekent minder tijd voor de patiënt.
  • De vergoeding van de praktijkkosten en de vergoeding voor de consulten met het huidige voorstel is zodanig dat de tijd die de huisarts voor zijn patiënten zal hebben, fors beperkt wordt.

In deze periode van staking bieden de huisartsen opvang voor spoedzaken in samenwerking met de Eerste hulp van de ziekenhuizen en de ambulancepost (112). De zorg voor chronische en terminale patiënten wordt door de huisarts zelf geleverd. In de avonden en nachten kunnen patiënten op normale wijze hulp inroepen, maar ook dan worden alleen spoedzaken beoordeeld, in samenwerking met de ziekenhuizen.

De Utrechtse huisartsen nemen deel aan de manifestatie De zorg is geen markt

Een grote delegatie van Utrechtse huisartsen neemt deel aan de manifestatie “De zorg is geen markt” in Den Haag op dinsdag 24 mei van 12.00u tot 14.00u (Plein, t.o. de Tweede Kamer).
Rond 10.00 uur verzamelen de deelnemende huisartsen zich op het Centraal Station van Utrecht.
Achterblijvende collega’s nemen dan de patiëntenzorg waar vanuit hun eigen praktijken.
Deze manifestatie is georganiseerd door de SP om uiting te geven over grote bezorgdheid over de effecten van de nieuwe zorgverzekeringswet die binnenkort door de Eerste Kamer behandeld wordt.

Vele mensen die op één of andere wijze bij de zorg betrokken zijn, hebben het manifest “De Zorg geen markt” ondertekend en wijzen het voorgestelde wetvoorstel af.
De huisartsen vinden dat de macht te veel bij de zorgverzekeraars wordt gelegd. Deze hebben andere belangen dan de gezondheid van mensen. De effecten zijn dat de kosten voor patiënten sterk zullen stijgen, waardoor niet iedereen meer de hulp kan betalen die noodzakelijk is.
Huisartsen vinden dat de verantwoordelijkheid voor behandelingen bij de arts moet liggen en niet bij de zorgverzekeraar.
De huisartsen worden gedwongen over alle aspecten van zorgverlening te onderhandelen, waardoor er minder tijd voor patiëntenzorg overblijft. De patiënten hebben minder vrijheid om te kiezen naar welke hulpverlener zij gaan.
De wet biedt de zorgverzekeraar de middelen om artsen te dwingen medische gegevens te verstrekken, wat het beroepsgeheim aantast. Mensen lopen daardoor de kans of niet geaccepteerd te worden voor (aanvullende) verzekeringen of een hogere premie te moeten betalen.

Huisartsen willen dat de voorliggende zorgverzekeringswet afgekeurd wordt door de Eerste Kamer. Er dient zorgvuldig gewerkt te worden aan een nieuw zorgstelsel, waarbij bezuinigingen niet de drijfveer zijn maar een doelmatige inrichting van de zorg met recht op zorg voor iedereen, bewaking van de kwaliteit van de zorg en solidariteit.

Recente artikelen