Moderne visuele technieken kunnen obducties niet vervangen

Array

Er zouden in Nederland veel meer obducties moeten worden gedaan, volgens patholoog Judith Fronczek. Moderne visuele technieken kunnen obductie niet vervangen. “Obducties kunnen helpen de kwaliteit van de zorg te toetsen en te verbeteren doordat bijvoorbeeld kan worden vastgesteld waaraan iemand is overleden. Ook kunnen we controleren of de diagnose klopte en of er therapie-effecten waren. Daar kunnen we van leren.” Helaas worden obducties niet door de zorgverzekeraars vergoed. Fronczek doet een oproep voor meer obducties en vindt dat er meer geld voor beschikbaar moet komen. Fronczek promoveert vandaag,27 oktober, bij VUmc.

“Obductie kan hierdoor antwoord geven op vragen bij nabestaanden rond een overlijden. Soms is het niet duidelijk waaraan iemand is overleden en wordt er bij een lijkvinding, bijvoorbeeld door de politie, het stempel suïcide op geplakt. Uit obductie kan blijken dat het bijvoorbeeld een ongeval of een afwijking, zoals een aangeboren hartafwijking betrof. Deze antwoorden kunnen nabestaanden helpen bij de rouwverwerking.
Erfelijke afwijking

Zou het ook nog een erfelijke afwijking betreffen, is dat eveneens belangrijke informatie voor de familie, omdat familieleden dezelfde aandoening kunnen hebben.” Nu vertrouwen artsen soms teveel op hun eigen aannamen rond de doodsoorzaak. Door lijkschouwing kan het lerend vermogen in de kliniek vergroot worden.

Lijkschouwing

Door moderne laboratorium- en beeldvormende technieken is de gedachte ontstaan dat een lijkschouwing overbodig is geworden. Moderne technieken blijken echter niet voldoende om ziekten of oorzaken van sterfte vast te stellen. Fronczek zegt hierover: “We hebben een verschil van 23,5% gevonden tussen klinisch, dus bij leven gestelde diagnoses en diagnoses gesteld na de dood, dus bij obductie.” Dit onderstreept het belang van klinische obducties.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen