Medische wetenschap leert van de zeekat – in De Kennis van Nu
ArrayVan de bijna 100.000 buikoperaties per jaar wordt tegenwoordig bijna de helft gedaan met behulp van een endoscoop. Een vernuftig instrument dat in de negentiende eeuw zijn intrede in de operatiekamer deed. Dit chirurgische gereedschap is nog lang niet uitontwikkeld en verandert nog steeds want het kan nog beter en slimmer gemaakt. En voor meer en moeilijkere operaties gebruikt worden. Wetenschappers laten zich daarvoor inspireren door de zeekat. De Kennis van Nu kijkt mee tijdens observaties van dit bijzondere dier.
Eén van de meest opmerkelijke dieren van Nederland is de zeekat. Het is een inktvis die over de bodem van de Oosterschelde sluipt en daar zijn garnalen en krabbetjes vangt. Maar wat hem bijzonder maakt, is dat hij razendsnel van kleur kan veranderen en twee tentakels heeft die uitschieten met zo’n enorme versnelling dat een piloot er bewusteloos van zou raken. De Wageningse wetenschapper Johan van Leeuwen bestudeerde gedetailleerd de tentakels en werktuigbouwers Paul Breedveld en Paul Henselmans in Delft lieten zich door de zeekat inspireren. Dit moet leiden tot een nieuwe generatie chirurgische instrumenten die door kleine openingen in het menselijk lichaam kunnen kijken en opereren.
Presentatrice Elisabeth van Nimwegen staat oog in oog met de slimme, sympathieke zeekat en bewondert zijn vaardigheden en test, uit nieuwsgierigheid, zijn camouflagetechniek.
Presentator Diederik Jekel kijkt hoe een nieuwe generatie slimme endoscopen ontworpen wordt.
Een ouderwetse mechanische rekenmachine moet tenslotte, in combinatie met de vermogens van de zeekat, leiden tot een superendoscoop die als een slang door het menselijk lichaam beweegt.
Uitzending: donderdag 27 oktober, 19.20 uur, NPO2
Website: www.dekennisvannu.nl
De Kennis van Nu is het wetenschapsprogramma van de NTR en wordt elke donderdag om 19.20 uur uitgezonden op NPO2. Elke uitzending opent met het belangrijkste wetenschapsnieuws en eindigt met de rubriek ‘Ik zie wat jij niet ziet’, waarin wetenschappers een wonderlijke fascinatie met ons delen. Deze week de kristalbloemen van Wim Noorduin.
Bron: De Kennis van Nu