Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde

Array

Van alle Nederlanders wil 86% zeggenschap kunnen hebben over haar/zijn levenseinde wanneer zij zelf ongeneeslijk ziek zouden worden. Circa 5% wil dat niet. Als het gaat om het bepalen van een medische behandeling, wil 65% van de Nederlanders zelf kunnen bepalen welke behandeling bij hen past.
Dat blijkt uit een representatieve enquête, uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van VUmc, dat hierover volgende week in Amsterdam talkshows organiseert onder de titel ‘De dokter de baas’.

De enquête is gehouden tussen 12 en 17 september jl. onder ruim 1.000 Nederlanders tussen 18 en 80 jaar. Dit was voordat de ministers Schippers (VWS) en Van der Steurs (Veiligheid & Justitie) eerder deze maand voorstelden om te komen tot wetgeving, waarbinnen mensen die hun leven voltooid achten, zelf de regie over hun levenseinde kunnen nemen.

Oogje in het zeil

Ruim 80% van de ondervraagde Nederlanders wil dat familie en vrienden een oogje in het zeil houden als hun gezondheid kwetsbaar is geworden. Tegelijk houdt 61% er niet van om ongevraagd advies te krijgen over hoe zij moeten leven als zij ziek zijn geworden. Dit kan het lastig maken voor hun omgeving om op het juiste moment de juiste hulp te bieden. Ruim 60% van de ondervraagden vindt dat, in zulke situaties, de huisarts een oogje in het zeil moet houden. Voor bijna 50% van de ondervraagden spelen ook buurtbewoners hierbij een belangrijke rol. Slechts 17% van de ondervraagden vindt dat het verlenen van hulp bij gezondheidsproblemen een verantwoordelijkheid is van kerk, moskee of plaatselijke gemeente.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen