Voorbereidend onderzoek door Eerste KamerCie. VWS naar actief donorregistratiesysteem van start

Array

Het voorbereidend onderzoek door de Eerste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) naar het initiatiefvoorstel-Pia Dijkstra over het opnemen van een actief donorregistratiesysteem heeft gisteren, 25 oktober 2016, plaatsgevonden. Het voorlopig verslag is in bewerking. Na ontvangst van de antwoorden zal de commissie zich beraden op welke wijze zij zich vervolgens wil laten informeren. Voordat een wetsvoorstel in de plenaire vergadering komt, vindt er een vooronderzoek plaats in een Eerste Kamercommissie. Dit is de eerste fase van de schriftelijke voorbereiding door Eerste Kamercommissies.

Het voorstel is nu in schriftelijke voorbereiding. Na ontvangst van een wetsvoorstel wordt aan de leden en plaatsvervangend leden van de commissie gevraagd of zij prijs stellen op een inbrengvergadering. Deze eerste inbrengvergadering wordt voorbereidend onderzoek genoemd.De Voorzitter van de Kamer kan voorstellen geen inbrengvergadering te houden. Tijdens plenaire behandeling op 11 oktober 2016 is het voorlichtingsverzoek (EK, C) aan de Afdeling Advisering van de Raad van State door de Eerste Kamer vastgesteld.

De behandeling duurt minstens een half jaar waardoor er pas volgend jaar in de Eerste Kamer zal worden gestemd over deze wet. De Eerste Kamer kan de Raad van State vragen om een nieuw advies, wat de procedure met maanden vertraagt. De kans is groot dat er ook nog nieuwe hoorzittingen komen met deskundigen, bijvoorbeeld artsen. In elk geval zal de uitslag in de Eerste Kamer weer tot het laatste moment onzeker zijn

Onzeker

Opnieuw valt er weinig tot niets te voorspellen over de uitslag, behalve dan dat de Eerste Kamer doorgaans strenger is op juridisch-technische aspecten van wetgeving. Relatief veel initiatiefwetten van Kamerleden sneuvelen in de senaat. De afgelopen vier jaar haalden vijf initiatiefwetten de eindstreep niet, waaronder het veelbesproken verbod op onverdoofd ritueel slachten.

Initiatiefvoorstel-Pia Dijkstra over het opnemen van een actief donorregistratiesysteem

Met dit wetsvoorstel wordt mogelijk het bestaande beslissysteem voor donorregistratie gewijzigd. Het wetsvoorstel (EK, A)  is op 13 september 2016 na hoofdelijke stemming met 75 stemmen voor (PvdA (met uitzondering van Eijsink), D66, GroenLinks, 50Plus, Houwers) en 74 stemmen tegen (VVD (met uitzondering van Berckmoes-Duindam, Remco Bosma, Ten Broeke, Duisenberg, Van der Ree, Teeven, Wijngaarden), CDA, PVV, ChristenUnie, SGP, PvdD (Wassenberg was niet aanwezig), Groep Kuzu/ Öztürk, Groep Bontes/Van Klaveren, Klein, Van Vliet) aangenomen door de Tweede Kamer.

Het toestemmingssysteem wordt vervangen door een systeem van Actieve Donor Registratie (ADR-systeem). In een ADR-systeem kan men dezelfde vier keuzes vastleggen als in het huidige toestemmingssysteem:

– ik geef toestemming,

– ik geef geen toestemming,

– mijn nabestaanden beslissen, of

– een specifiek persoon beslist.

Ook in dit systeem is registratie niet verplicht. Wel wordt vanaf het 18e levensjaar iedere Nederlandse ingezetene aangeschreven met een donorformulier. Indien men niet reageert op dit formulier, wordt men geregistreerd als persoon die geen bezwaar heeft tegen orgaandonatie. De betrokkene ontvangt hiervan een bevestiging. Het is te allen tijde mogelijk de registratie te wijzigen. Op deze wijze worden mensen gestimuleerd actief na te denken over hun keuze met betrekking tot orgaandonatie. Nabestaanden en medische professionals worden daardoor ontlast.

Bron: Eurotransplant & Rijksoverheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen