Tijdelijk 2 soorten oplosmiddelen voor Flolan

Array

Het oplosmiddel voor het medicijn Flolan (epoprostenol) is veranderd. De vers gemaakte Flolan-oplossing voor infuus is daardoor langer houdbaar en bij hogere temperaturen te gebruiken, vergeleken met het oude oplosmiddel. Gebruikt u Flolan? Let dan bij het klaarmaken en bewaren goed op of u het nieuwe middel gebruikt, of nog het oude.

Advies aan patiënten

Om verwarring te voorkomen heeft de fabrikant de verpakking van de nieuwe fles een ander uiterlijk gegeven: binnenkort zit Flolan in een plastic fles met een andere kleur dop (paars). U krijgt een informatiekaart mee over Flolan. Daarin leest u hoe Flolan het beste kunt bewaren. De oude Flolan herkent u aan een glazen fles met een gele dop.Deze overgangssituatie duurt ongeveer een half jaar.

Advies aan zorgverleners

Let goed op welke verpakking u aan patiënten meegeeft. De nieuwe verpakking herkent u aan een plastic fles met een paarse band en de opdruk ‘pH 12-oplosmiddel’. Het oude en nieuwe middel werken hetzelfde, maar verschillen in houdbaarheid na bereiding. Het oude middel heeft de opdruk ‘pH 10-oplosmiddel’ en wordt geleverd in een glazen fles met een gele band. Belangrijk is dat bij dit oude middel een koelhoes gebruikt moet worden na bereiding. Geef aan patiënten ook de informatiekaart Flolan mee, te herkennen aan de titel ‘Belangrijke nieuwe informatie voor patiënten die Flolan gebruiken’.

Flolan gebruikt u voor de behandeling van een longaandoening die pulmonale arteriële hypertensie genoemd wordt. Dit betekent dat de bloeddruk in de bloedvaten van de longen hoog is. Flolan verwijdt de bloedvaten om de bloeddruk te verlagen. Ook krijgen patiënten Flolan voorgeschreven voor het voorkómen van bloedstolling tijdens nierdialyse in acute situaties. Het wordt toegediend via een druppelinfuus in een ader.

Brief met risico-informatie over deze situatie

De firma GlaxoSmithKline BV heeft over dit onderwerp een brief verstuurd, een zogeheten Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het CBG en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gestuurd naar medisch specialisten (i.o.) handelend vanuit een multidisciplinair samenwerkingsverband én verbonden aan een UMC of het St Antonius Ziekenhuis Nieuwegein die specifieke PAH medicatie voorschrijven en ziekenhuisapothekers (i.o.) in voorgenoemde ziekenhuizen. Daarnaast wordt deze brief verzonden naar apotheken die Flolan medicatie bereiden en/of afleveren voor de thuisbehandeling.

Het signaleren en analyseren van bijwerkingen gedurende de gehele levenscyclus van een geneesmiddel wordt geneesmiddelenbewaking of farmacovigilantie genoemd. Dit is een kerntaak van het CBG. In geval van urgente en/of belangrijke veiligheidsissues worden medische beroepsbeoefenaren door middel van een DHPC op de hoogte gebracht.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen