Slechte groei zorgt voor ontwikkelingsproblemen bij matig te vroeg geboren kinderen

Array

Kinderen die 4 tot 8 weken te vroeg worden geboren, groeien vaak minder goed en hebben daardoor meer kans op ontwikkelingsproblemen. Dat blijkt uit onderzoek van Baukje Dotinga van de afdelingen Neonatologie en Gezondheidswetenschappen van het UMCG. “Het was al langer bekend dat er een verband bestaat tussen groei en ontwikkeling bij kinderen die meer dan acht weken te vroeg worden geboren, de vroeg prematuren”, zegt Dotinga. “Deze studie toont aan dat die samenhang tussen groei en ontwikkeling ook bestaat bij de matig prematuren.” De resultaten van Dotinga’s onderzoek worden vandaag gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Pediatrics.

IQ, aandacht en motoriek

In Nederland wordt zo’n 8% van de kinderen te vroeg geboren van wie 7% matig te vroeg. Lange tijd werd gedacht dat het wel goed zou komen met de ontwikkeling van deze matig prematuren. De laatste jaren blijkt echter dat er bij een deel van deze kinderen sprake is van ontwikkelingsproblemen. De studie van Dotinga toont aan dat deze ontwikkelingsproblemen samenhangen met een minder goede groei.
“Kinderen die matig te vroeg geboren zijn, scoren lager op het gebied van intelligentie, aandacht en motoriek dan op-tijd geboren kinderen”, zegt Dotinga. “We hebben ontdekt dat deze achterstand gerelateerd is aan groei. Kinderen tussen de 1 en 4 jaar die een lager gewicht hebben, scoren minder goed op intelligentie. Echter, teveel gewichtstoename tussen het 4de en het 7de jaar leidt weer tot slechtere scores op het gebied van motoriek, aandacht en IQ. En een te geringe schedelgroei tijdens het 1ste levensjaar hangt samen met problemen op het gebied van aandacht en motoriek.”

Voeding

Dat matig te vroeg geboren kinderen slechter groeien, hangt waarschijnlijk samen met de voeding. Dotinga: “De boodschap van dit onderzoek aan consultatiebureaus en kinderartsen is dan ook om alert te zijn op tegenvallende groei. Krijgt het kind genoeg voedingsstoffen binnen? Wat kan er verbeterd worden? In een vervolgonderzoek wil ik kijken naar de relatie tussen voeding, de vroege groei en de vroege ontwikkeling bij vroeg prematuur geboren kinderen van 0 tot en met 3 maanden.”


Pinkeltje-studie
Het onderzoek van Dotinga maakt deel uit van de Pinkeltje-studie. Deze studie, uitgevoerd op een groot aantal consultatiebureaus in Nederland, is gericht op het volgen van de groei, ontwikkeling en gezondheid van met name de matig prematuur geboren kinderen. Tijdens eerder onderzoek werden de ontwikkelingsproblemen van matig te vroeg geborenen vergeleken met die van op-tijd geboren kinderen. Als groep bleken de matig te vroeg geborenen het net wat minder goed te doen dan de op-tijd geboren kinderen.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen