Reanimaties in Erasmus MC voortaan met ondersteuning hart-longmachine

Array
Intensivisten Erasmus MC verwachten verdubbeling overleving na hartstilstand in ziekenhuis

Vanaf 3 oktober wordt bij alle in-huis-reanimaties een miniatuur hart-longmachine (een zogenaamde ECMO: extra corporele membraan oxygenatie) paraat gehouden. De ECMO zal naar schatting bij de helft van het aantal hartstilstanden, de situatie waarin het hart zelf geen bloed meer rondpompt, worden ingezet. De ECMO zorgt dan buiten het lichaam voor zuurstof in het bloed. De verwachting is dat het aantal mensen dat een hartstilstand in het ziekenhuis overleeft, hiermee zal verdubbelen. De Europese reanimatie richtlijn beveelt aan dat ECMO overwogen wordt bij reanimaties van bepaalde groepen patiënten.

De ECMO wordt bij elke reanimatie in huis overwogen. Dit kan vanaf 3 oktober, omdat er dan 24/7 intensivisten aanwezig zijn die de ECMO kunnen aanleggen. Het afgelopen jaar is het personeel daartoe opgeleid.

Door het bloed buiten het lichaam van zuurstof te voorzien, nog voordat het hart weer op gang komt en zelf het zuurstofrijke bloed rondpompt, is de verwachting dat de patiënt minder schade aan zijn hartstilstand overhoudt. Uit buitenlandse onderzoeken is dit al gebleken: het percentage overlevenden steeg van 15 naar 30% bij mensen die in het ziekenhuis een hartstilstand kregen. In grote Europese steden wordt de ECMO al mobiel in ambulances toegepast. Ook daar worden meer mensen in leven gehouden dan bij reanimaties zonder ECMO. Van patiënten die ondanks de reanimatie en ECMO onverhoopt overlijden, blijven de organen beter geschikt voor donatie.
Voordat ECMO wordt toegepast, moet aan een aantal criteria worden voldaan. Zo is er onder andere een leeftijdsgrens, moet de patiënt vóór zijn ziekenhuisopname of –bezoek zelfredzaam zijn geweest en moet de hartaanval waargenomen zijn door omstanders.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen