26 september: Wereld anticonceptiedag
Array26 september: Wereld anticonceptiedag .Sta jij wel eens stil bij anticonceptie?
Sta jij wel eens stil bij anticonceptie? Met deze vraag start Your-Life ook dit jaar op 26 september weer een campagne die Nederlandse jongeren stil moet laten staan bij het belang van anticonceptie in welke vorm dan ook. Dat deze vraag nog steeds relevant is blijkt uit het feit dat bijna 85,3 miljoen van de 208 miljoen zwangerschappen die jaarlijks wereldwijd plaatsvinden ongepland zijn.[i] Op Wereld Anticonceptiedag staan we hier wereldwijd bij stil. In Nederland ondergaan jaarlijks ruim 30.000 Nederlandse vrouwen een abortus.[ii]
Your Life Anticonceptie Camper
Om zoveel mogelijk mensen te bereiken is er de ‘Your Life Anticonceptie Camper’. Deze laat van alles zien met betrekking tot verschillende anticonceptiemethoden: van oude Egyptische gebruiken tot alle hedendaagse oplossingen. Ook kan de bezoeker ervaren hoe het is om aan het begin van het leven te staan. Jongeren en andere geïnteresseerden kunnen een kijkje komen nemen in de camper. Voor wie nog meer te weten wil komen is een expert aanwezig die uitleg geeft en vragen beantwoordt. Op maandag 26 september staat de camper bij de Vrije Universiteit in Amsterdam. Vervolgens maakt de camper van 27 tot en met 30 september een tour langs de grote Nederlandse universiteiten in Enschede, Utrecht, Rotterdam en Maastricht.
Your-Life
Your-Life is een internationaal initiatief dat zich inzet voor de seksuele en reproductieve gezondheid van jongeren wereldwijd. Your-Life wil jonge vrouwen stimuleren om weloverwogen keuzes te maken als het gaat om hun seksuele en reproductieve gezondheid. Op die manier wordt de kans verkleind dat er een ongeplande zwangerschap ontstaat.
Wereld Anticonceptiedag
Sinds 2007 vieren we jaarlijks op 26 september Wereld Anticonceptiedag. Wereldwijd staan op die dag seksuologen, medisch specialisten en andere belangenorganisaties stil bij het belang van anticonceptie en goede voorlichting daarover, zodat jongeren in staat worden gesteld om weloverwogen keuzes te maken als het gaat om hun seksuele en reproductieve gezondheid.
[i] WHO, Unsafe Abortion—Global and Regional Estimates of the Incidence of Unsafe Abortion and Associated Mortality in 2008, 6th ed, 2011
[ii] https://fiom.nl/kenniscollectie/abortus/cijfers
http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolking/publicaties/artikelen/archief/2011/2011-3322-wm.htm
L.NL.MKT.WH.09.2016.0269