
Depressies volksziekte nummer 1
ArrayBrenda Penninx staat aan het hoofd van een grootschalige Nederlandse studie naar depressies. Volgens haar gaat het om ‘volksziekte nummer 1’, zegt zij in het AD.
Brenda Penninx (45), hoogleraar psychiatrische epidemiologie aan het VUmc, dankt haar benoeming tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen aan haar jarenlange, baanbrekende onderzoek naar depressies en haar publicaties daarover. Ze studeerde gezondheidswetenschappen in Nijmegen en werkte ook een aantal jaren in de Verenigde Staten. Op dit moment leidt zij de Nederlandse Studie naar #Depressie en Angst, waarbij 3000 patiënten zijn betrokken en die tot doel heeft de ontwikkeling van depressies en angsten te beschrijvingen en de samenhang met lichamelijke aandoeningen te bestuderen.
Depressies
Met depressies wordt anders omgegaan dan twintig jaar geleden. “Toen werd er minder gemedicaliseerd, mensen gingen niet zo snel naar de dokter. De trend is dat depressies niet in ons streven naar geluk passen. Alles moet kloppen: je moet gezond zijn en succes hebben. We slikken daarom meer antidepressiva dan vroeger.”
Geneesmiddelen
Op de vraagt of de geneesmiddelensector bijdraagt aan haar onderzoek, zegt Penninx: “Nauwelijks. Van alle subsidies is 95 procent afkomstig van de Nederlandse overheid of van Europese fondsen. Geneesmiddelenmakers hebben ook lange tijd de psychiatrie de rug toegekeerd. Doordat patenten verliepen, viel er met antidepressiva niet veel te verdienen. Samenwerking met de geneesmiddelensector is een wankel evenwicht. Aan de ene kant streef je naar onafhankelijkheid, anderzijds wil je wel betrokken zijn bij de evaluatie van medicijnen die op de markt komen.
Geneesmiddelenbedrijven doen ook nuttige dingen. Ik zou nooit het databeheer van studies uit handen geven, maar ik heb niets tegen hun medebetrokkenheid bij specifieke studies, bijvoorbeeld naar overactieve immuunsystemen, die depressies kunnen veroorzaken. Je hebt tenslotte middelen nodig die dat bestrijden.”
Bron: Nefarma