
Kweekvis uit Zuidoost-Azie vaak vol multiresistente bacteriën
ArrayHet recente voedingsadvies van het Voedingscentrum stimuleert ons meer vis te eten, keer per week vis, waarvan 1 keer vette vis. De vetzuren in vis (omega-3-vetzuren) beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Echter, niet alle vissen zijn een verstandige keuzen. Meer dan de helft van de garnalen, tilapia en pangasius, zijn afkomstig van kwekerijen in Zuidoost-Azië en bevatten multiresistente bacteriën. Wakker Dier liet in 2014 een onafhankelijke gecertificeerd monsternamebedrijf begin juli 2014 in totaal 43 vers gekoelde of ingevroren gekweekte garnalen en gekweekte visproducten van verschillende merken uit Zuid-Oost Azië bemonsteren. Voor deze producten werd gekozen omdat uit vooronderzoek was gebleken dat de kans om gevaarlijke resistentieniveau’s te vinden, het grootst was bij deze 3 soorten, uit deze regio.
De producten werden gekocht in verschillende Nederlandse supermarkten en groothandels. Er zijn geen visspeciaalzaken onderzocht, omdat deze winkels deze producten doorgaans ook bij de groothandels inkopen. De aangekochte producten zijn bewaard en afgeleverd conform de specificaties van het medisch microbiologisch laboratorium dat de producten onderzocht heeft, stelt Wakker Dier.
ESBL
Op meer dan de helft van de producten werden multiresistente bacteriën gevonden, waaronder eenmaal ESBL. Dat was op garnalen uit Vietnam, die waren gekocht in een Nederlandse horecagroothandel. Ook 3 van de 10 onderzochte producten met duurzaamheidskenmerk ASC bleken besmet te zijn met resistente bacteriën.
Volgens Wakker Dier ontstaat door vissen met enorme aantallen dicht op elkaar te houden, een gevaarlijke kweekvijver voor resistente bacteriën. De organisatie beweert dat het kabinet het advies van de NVWA om kweekvis op besmetting te gaan controleren, heeft genegeerd. Wakker Dier wil al jaren dat het kabinet hun advies opvolgt en supermarkten en groothandels wat de organisatie noemt “verantwoordere vis” in te kopen.