Kentalis start campagne: hou rekening met slechthorenden
Array“Mijn vrienden houden rekening met mij: dat is heel fijn! Maar niet iedereen doet dat”, vertelt Beer (13) uit Eindhoven. Beer is slechthorend en speelt een hoofdrol in de nieuwe campagne van landelijke zorg- en onderwijsorganisatie Kentalis. Ongeveer een op de tien Nederlanders heeft net als Beer een verminderd gehoor. Daarom wil Kentalis dat iedereen weet hoe je rekening houdt met slechthorendheid.
Campagnewebsite
Elkaar aankijken tijdens een gesprek, rustig praten, je telefoon even wegleggen: het is vanzelfsprekend voor slechthorende mensen. Maar niet voor mensen die goed kunnen horen. Zorg- en onderwijsorganisatie Kentalis ziet graag dat meer mensen dit soort gewoontes overnemen en geeft op de campagnewebsite www.ikenkentalis.nl allerlei tips. Van elkaar goed aankijken tot het leggen van vloerbedekking om geluiden te dempen.
‘Een op de tien Nederlanders heeft een verminderd gehoor’
Allebei je best doen
Mensen die slechthorend zijn, doen meer moeite om gesprekken te volgen en informatie te krijgen. Ze zetten hun andere zintuigen extra in en zijn vaak goed in liplezen en het lezen van lichaamstaal. Daardoor is communiceren vaak behoorlijk vermoeiend. Het helpt als anderen rekening houden met slechthorendheid. Zorgen voor goede communicatie is de verantwoordelijkheid van beide gesprekspartners.
Mogelijkheden zien
Campagnester Beer (13) is brugklasser en pianist in spé. Hij vindt het niet erg dat hij zwaar slechthorend is, maar vindt het jammer dat niet iedereen kijkt naar wat er mogelijk is als je slechthorend bent. Ook daarom doet hij mee aan de campagne. “Als je slechthorend bent, kun je bijvoorbeeld ook muziek maken, dat weet niet iedereen. Later wil ik als pianist optreden in beroemde concertzalen.”
Tips: gehoorschade voorkomen
Een tweede doel van de campagne is om gehoorschade bij jongeren te voorkomen. Bijna vijftig procent van alle jongeren loopt kans op blijvende gehoorschade, blijkt uit onderzoek. En de helft van alle jongeren heeft waarschijnlijk al last van oorsuizen. Kentalis geeft daarom tips voor het festivalseizoen. Want als je festivals en discotheken bezoekt, ligt het geluidsniveau vaak boven de honderd decibel ligt. Dat is alsof je vlakbij een luchtalarm of straaljager staat te dansen.
Kentalis in het kort
Kentalis is een landelijke organisatie en al 225 jaar specialist op het gebied van diagnostiek, zorg en onderwijs. Wij zijn er voor mensen met doofheid, (ernstige) slechthorendheid of doofblindheid. Of zij hebben moeite met taal en spraak (taalontwikkelingsstoornis), mogelijk in combinatie met andere beperkingen. Wij bieden hen een scala aan mogelijkheden om zich te ontwikkelen in taal en communicatie. En we delen onze expertise met andere professionals: nationaal en internationaal. Ons doel is dat iedereen kan meedoen aan de samenleving.