Ziekteverzuim bij Rouveen Kaasspecialiteiten helft lager dan in sector door aanpak duurzame inzetbaarheid
ArrayWerkplezier leidt volgens Rouveen tot meer creativiteit in het bedrijf
Directeur Ben Wevers van Rouveen Kaasspecialiteiten bekijkt wat er nodig is om medewerkers in verschillende levensfases gezond aan het werk te houden. Een werknemer van 65 kan een andere werkinvulling krijgen dan iemand van 40, zonder dat het een degradatie betekent. Tijdens de Week van de Ondernemer op 24 juni in Enschede gaat Ben Wevers in gesprek met 100 ondernemers over de duurzame inzetbaarheid.
“Onze leefstijlcoach Petra is echt een begrip geworden”
Rouveen laat zijn 150 werknemers voortdurend zien dat ze zelf invloed hebben op hun werk en dat ze zuinig moeten zijn op hun inzetbaarheid. Het bedrijf probeert de levensstijl van medewerkers op een positieve manier te beïnvloeden. De leefstijlcoach begeleidt mensen bij afvallen, sporten, slaapcursussen of stoppen met roken. “Elke week beginnen groepjes van zeven man met een erkende opleiding op hbo niveau waarin ze leren kaas te maken of hoe ze leiding aan een team moeten geven”, vertelt directeur Wevers. “De interesse om een opleiding te volgen is groot. Zes keer per jaar gaan we met alle werknemers in gesprek over Duurzame inzetbaarheid. We nodigen ook gastsprekers uit. De betrokkenheid van werkgever en werknemer levert een positieve instelling op waardoor bij de medewerkers meer creativiteit ontstaat die ingezet wordt om continue nieuwe producten ontwikkelen. Door deze aanpak is het ziekteverzuim gedaald naar 2,3%, tegenover 4,6% in de zuivelsector.
Op weg naar duurzame inzetbaarheid
Met de campagne ‘Op weg naar duurzame inzetbaarheid zetten het ministerie van Sociale Zaken, MKB Nederland en hun partners in op de veranderende arbeidsmarkt. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers nu en in de toekomst op een goede, duurzame manier aan het werk kunnen blijven? Technologische ontwikkelingen op de arbeidsmarkt vragen om aanpassingsvermogen van werkgevers en werknemers. Hiervoor zijn zaken als innovatie, betrokkenheid, gezondheid van werknemers en voortdurende uitwisseling van kennis essentieel. Betrokken medewerkers hebben meer plezier in hun werk en het stimuleren van een gezonde levensstijl kan het ziekteverzuim verminderen. Voor ondernemers is het noodzakelijk om te investeren in de verdere ontwikkeling en scholing van hun werknemers.
Week van de Ondernemer
Ruim 2000 ondernemers bezoeken woensdag 24 en donderdag 25 juni de Week van de Ondernemer in De Grolsch Veste in Enschede. Het actief bevorderen van ondernemers om aan de slag te gaan met duurzame inzetbaarheid staat centraal. Trend analist Ruud Veltenaar neemt ons mee in de nieuwste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en Ben Wevers van Rouveen Kaasspecialiteiten laat zien waarom hun aanpak goed werkt. Hierna gaan ondernemers in gesprek met topsprekers en business coaches als oud-sporters Pieter van den Hoogenband en Erben Wennemars.