Martine Coene en Paul Govaerts winnen Amsterdam Science & Innovation Award 2015
ArrayDe prijs voor innovatieve ideeën van alle Amsterdamse kennisinstellingen en onderzoeksinstituten
Paul Govaerts en Martine Coene van de Vrije Universiteit Amsterdam zijn de winnaars van de Amsterdam Science & Innovation Award, de jaarlijkse prijs voor innovatieve ideeën van alle Amsterdamse kennisinstellingen en onderzoeksinstituten. Zij krijgen de prijs voor hun idee om met programmering van cochleaire implantaten het gehoor van doven te herstellen. De winnaars ontvingen de prijs van € 10.000 woensdag 27 mei uit handen van juryvoorzitter Alexander Rinnooy Kan. De runner-up-prijs ging naar Nick Laan en Karla de Bruin van de Universiteit van Amsterdam en het Nederlands Forensisch Instituut voor hun innovatie om bloedspoorpatroonanalyse in forensisch onderzoek te verbeteren. De publieksprijs is gewonnen door Jurre den Haan en Femke Bouwman van het VUmc Alzheimer Center in samenwerking met het Bio laser lab van Johannes de Boer voor een techniek voor vroegtijdige diagnose van de ziekte van Alzheimer.
Programmering om gehoor doven te herstellen
VU-hoogleraren Govaerts en Coene ontwikkelden programmering van cochleaire implantaten om het gehoor van doven te herstellen. Het afstellen van een implantaat door een audioloog is afhankelijk van de individuele behoefte van de gebruiker en erg tijdsintensief. De wetenschappers hebben daarom met kunstmatige intelligentie een deels automatische methode gecreëerd voor de programmering van implantaten. Deze nieuwe methode is baanbrekend en ook wereldwijd onmiddellijk toepasbaar en is het resultaat van een sterke samenwerking tussen de VU en Otoconsult N.V,, een bedrijf dat is gespecialiseerd in vernieuwende producten voor de KNO en audiologische praktijk.
De jury oordeelt dat het een mooie casus is van innovatief wetenschappelijk onderzoek dat de actuele ontwikkelingen op verschillende gebieden samenbrengt. Het betreft een oplossing met een groot maatschappelijk belang, namelijk het klinische vooruitzicht dat patiënten met een cochleair implantaat profiteren van het snellere afstellen en vooral van een betere kwaliteit van het gehoor.
Runner-up- en publieksprijs
Nick Laan en Karla de Bruin van de Universiteit van Amsterdam en het Nederlands Forensisch Instituut krijgen de runner-up-prijs van € 1.000 voor verbetering van bloedspoorpatroonanalyse in forensisch onderzoek. Bloedspoorpatroonanalyse is de forensische discipline die bloedspoorpatronen gebruikt om de gebeurtenissen op een plaats delict te reconstrueren. De huidige methodes kunnen geen rekening houden met bijvoorbeeld de invloed van zwaartekracht en luchtweerstand. De innovatie van Laan en De Bruin maakt dit wel mogelijk en verbetert de huidige methodes door het integreren van zwaartekracht in de baan van een bloeddruppel, waardoor een betere afschatting van de oorsprong van een bloeddruppel gemaakt kan worden. De jury stelt dat hun werk innovatief is, omdat de klassieke Newtonse natuurkunde wordt aangesproken voor een nieuwe toepassing die 3D-scanners combineert met snelle, gebruikersvriendelijke software.
Jurre den Haan en Femke Bouwman van het VUmc Alzheimer Center hebben de publieksprijs gewonnen. Met kurkuma en een speciaal ontworpen oogscanner in het Bio laser lab van Johannes de Boer proberen ze het Alzheimer eiwit zichtbaar te maken in het oog. Dit kan bijdragen aan een vroegtijdige en patiëntvriendelijke diagnose van Alzheimer nog voordat de ziekte de hersenen heeft aangetast. Een vroege diagnose is noodzakelijk voor een tijdige behandeling.
Over de Amsterdam Science & Innovation Award
De Amsterdam Science & Innovation Award is de jaarlijkse prijs voor het meest innovatieve idee met een maatschappelijke en/of een commerciële toepassing, voortkomend uit wetenschappelijk onderzoek. Dit jaar is de tiende editie van deze prijs. Meer dan 70 onderzoekers en studenten van de Amsterdamse kennisinstellingen en onderzoeksinstituten deden mee. De Award wordt georganiseerd door IXA (Innovation Exchange Amsterdam, de voormaligeTechnology Transfer Offices van UvA, HVA, AMC, VU en VUmc.
Bron: VU