Jeroen Bosch Ziekenhuis op weg naar volledig digitale beeldinformatie

Array

Eind april is de afdeling cardiologie in Jeroen Bosch Ziekenhuis gestart met het digitaal opslaan van medische beelden in een nieuw systeem. Waar eerst nog een papieren grafiek uit het fietsapparaat of ECG apparaat kwam, is deze nu digitaal. Een belangrijke mijlpaal voor het ziekenhuis op weg naar volledig digitaal werken.

De leden van het projectteam Digitaliseren Medische Beeldinformatie hebben samen met de cardiologen het voorwerk uitgevoerd voor deze ziekenhuisbrede PACSII oplossing. PACS staat voor Picture Archiving and Communication System. De PACSII software JiveX van leverancier Alphatron is geïnstalleerd, medische apparaten zijn gekoppeld en uitgerust met twee beeldschermen en medewerkers zijn opgeleid.

mPACSViewSamen met de cardiologen is en wordt nog steeds gewerkt aan het omzetten van een aantal oude systemen naar één nieuw systeem.

Peter Langenbach, voorzitter Raad van Bestuur: “Weer een mijlpaal in de reis richting het digitalisering van onze informatievoorziening binnen de zorg. Het is indrukwekkend om te zien hoe het projectteam samen met de betrokkenen van de afdeling Cardiologie deze stap succesvol heeft genomen. Leuk om met eigen ogen het enthousiasme te proeven toen we live gingen.”

Patiënt centraal
De eerste ervaringen van de afdeling Cardiologie zijn positief. Ben Gho, cardioloog: “Na een gedegen voorbereiding is het mooi om nu te zien hoe dit systeem het proces ondersteunt en voordelen oplevert voor medewerker, maar vooral ook voor de patiënt.” Zo zijn alle nieuwe gemaakte ECG’s vanaf nu in de JiveX HTML5 webviewer zichtbaar en daarmee direct zichtbaar in het gehele Jeroen Bosch Ziekenhuis. Dit geldt ook voor de ECG’s gemaakt in de ambulance op weg naar het ziekenhuis. Marco van Geffen, unithoofd Cardiologie: “We zien weinig uitval van ECG’s, dit betekent dat de patiëntgegevens door de laboranten goed worden ingevoerd. Dit is van groot belang, want met het goed invoeren van de patiëntgegevens valt of staat de patiëntveiligheid.”

Vervolg
Nadat alle systemen van Cardiologie omgezet zijn volgt de voorbereiding van Gynaecologie. Met het zicht op de implementatie van het nieuwe Elektronische Patiëntendossier (EPD) medio 2016 is het streven dat voor de ingebruikname van het EPD alle medische beelden digitaal zijn.

Bron: JBZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen