Tolereren van virussen soms beter dan vernietigen

Array

Een afweersysteem ruimt een virusinfectie het liefst zo snel mogelijk op. Vaak klopt dat, maar niet altijd, zo blijkt uit een publicatie in PLOS Pathogens van onderzoekers van het Radboudumc. Het tolereren van virussen door fruitvliegen is soms veel slimmer. Omdat de fruitvliegen dan minder snel sterven.

Micro-organismen die een lichaam binnendringen kunnen door het afweersysteem op twee manieren worden aangepakt. Of het afweersysteem gaat in de aanval en de micro-organismen worden opgeruimd. Of het afweersysteem gedoogt de indringers, maar voorkomt dat dit tot schade voor het eigen organisme leidt. In het eerste geval is sprake van resistentie en verweer (resistance), in het tweede geval van tolerantie (tolerance)

virus-hpvInteressant proces
Ronald van Rij, van de afdeling Medische Microbiologie: “Immunologen houden zich voornamelijk bezig met resistentie. Daarbij gaat het om vragen als, hoe wordt het pathogeen herkend, hoe verloopt de moleculaire signaaloverdracht binnen de afweercellen, welke eiwitten onderdrukken de vermeerdering van het pathogeen.”

“Voor tolerantie is tot dusver nauwelijks aandacht geweest”, zegt Sarah Merkling eveneens van de afdeling Medische Microbiologie. “Terwijl het toch een bijzonder interessant proces is. Hoe zorgt het afweersysteem ervoor dat er – ondanks de aanwezigheid van ongewenste micro-organismen – geen schade ontstaat? Dat maakte ons nieuwsgierig om het verder te gaan onderzoeken.”

Sneller dood
Die nieuwsgierigheid van Merkling en Van Rij, in samenwerking met Annette Schenck van de afdeling Genetica, heeft geleid tot een publicatie in PLOS Pathogens. Merkling: “Uit ons onderzoek blijkt dat het eiwit G9a/EHMT verhindert dat er een te grote immuunreactie ontstaat. Missen vliegen dit dempende eiwit, dan gaan ze sneller dood na een virusinfectie, terwijl de virussen zich niet sneller vermeerderen.”

G9a is een gen dat de activiteit van andere genen aanstuurt, een zogeheten epigenetische regulator. Ontbreekt G9a, dan is de immuunreactie in de fruitvliegen hoger. Van Rij: “Eigenlijk klinkt dat heel tegenstrijdig, omdat je zou denken dat een hogere respons juist goed is voor de gastheer. Maar dat is niet zo. Een (te) hoge respons blijkt juist heel slecht te zijn voor de overleving, misschien doordat de immuunreactie schade aanricht aan de gastheer. Schakelen we met genetische technieken G9a uit, dan wordt een signaalroute geactiveerd die ervoor zorgt dat virusgeïnfecteerde vliegen inderdaad sneller sterven. Kortom: G9a zorgt voor tolerantie tegen virusinfecties door te verhinderen dat er een te grote afweerreactie ontstaat.”

Bron: Radboudumc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen