Westfriesgasthuis onderzoekt bijna 300 (oud) patiënten op de VRE-bacterie
ArrayHet Westfriesgasthuis onderzoekt bijna 300 (oud) patiënten op de VRE-bacterie. VRE staat voor Vancomycine Resistente Enterokok. Deze patiënten hebben op dezelfde afdelingen gelegen als de vier patiënten bij wie inmiddels een VRE besmetting is geconstateerd. Patiënten die niet meer zijn opgenomen, krijgen daarover thuis bericht. Linda Burger, coördinerend manager in het Westfriesgasthuis: “We vinden het vervelend om patiënten hiermee te belasten. Maar de VRE is ongevoelig voor vele soorten antibiotica. Het is daarom belangrijk om verspreiding te voorkomen.
Vanwege een VRE-besmetting gold vanaf 23 januari een selectieve opnamestop voor de Intensive Care (IC) van het Westfriesgasthuis: alleen patiënten die al in het Westfriesgasthuis lagen, werden wanneer nodig opgenomen op de Intensive Care. Nieuwe (spoed)patiënten worden op de Intensive Care van een ander ziekenhuis opgenomen. Ook de geplande patiëntopnames op de IC worden uitgesteld of verplaatst. Inmiddels is de Intensive Care weer geopend.Besmetting bij vier patiënten
Deze maatregelen zijn nodig omdat bij vier patiënten van het Westfriesgasthuis een VRE besmetting is geconstateerd. Deze patiënten hebben onlangs op de Intensive Care gelegen of liggen daar nog steeds. Door de selectieve opnamestop wil het ziekenhuis voorkomen dat de besmetting zich verder verspreidt. De intensive care wordt ook extra gereinigd met zogenaamde mistapparaten.
Verder onderzoek
De komende dagen worden (oud-)afdelingsgenoten van de besmette patiënten onderzocht. Patiënten die niet meer zijn opgenomen, krijgen daarover thuis bericht.
Wat is VRE?
VRE staat voor Vancomycine Resistente Enterokok. Een enterokok is een bacterie die van nature in de darm voorkomt. De VRE is ongevoelig voor vele soorten antibiotica waardoor verspreiding voorkomen moet worden. De VRE is voor gezonde mensen niet gevaarlijk of ziekmakend, maar mensen met een sterk verminderde weerstand kunnen er soms wel ziek van worden. Meestal is men alleen drager van de VRE als darmbacterie zonder verdere ziekteverschijnselen. Dragerschap van de VRE-bacterie is niet te bekorten door een behandeling. Vaak raakt men de VRE spontaan kwijt.
Ervaring met deze bacterie in andere ziekenhuizen leert dat een VRE-bacterie niet op korte termijn uit huis is geweerd. Dit heeft te maken met de aard van de bacterie en met het feit dat onderzoek naar de bacterie relatief lang duurt.
Speciaal nummer
Vanaf vandaag is een speciaal nummer geopend voor patiënten die vragen hebben over de VRE bacterie: (0229 85)5576. Het nummer is bereikbaar tijdens kantooruren. Ervaring met deze bacterie in andere ziekenhuizen leert dat een VRE bacterie niet op korte termijn uit het ziekenhuis is geweerd. Dit heeft te maken met de aard van de bacterie en met het feit dat lang duurt voor duidelijk is welke patiënten besmet zijn.
Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u die per e-mail aan ons stellen.
U kunt ons ook bereiken via de VRE-vragenlijn: 0229 855 576.