Grote zorgen over nieuwe voedselallergie-wetgeving
ArrayVereiste maatregelen en consequenties voor veel ondernemers nog onduidelijk
Vanaf 13 december 2014 is het voor iedere horeca-ondernemer wettelijk verplicht om volgens de zogenaamde ‘Allergenendeclaratie’ te werken. Hierbij moet aan klanten en gasten informatie worden verstrekt over de aanwezigheid van allergenen in onverpakte producten. De Nederlandse horeca lijkt echter nog lang niet klaar voor de nieuwe, Europese regelgeving.
Deze nieuwe wetgeving geldt voor bedrijven en instanties die werken met niet-voorverpakte levensmiddelen. Niet alleen de horeca zal hier mee te maken gaan krijgen, maar ook onder meer slagers, sportverenigingen, zorginstellingen en buurthuizen zullen aan deze eisen moeten voldoen volgens de nVWA.
“Na vele gesprekken met cursisten werd het ons snel duidelijk dat het nog niet leeft bij ondernemers en dat er nog weinig bekend is over deze nieuwe wetgeving,” zegt Brenda van Dranen, adjunct directeur van Stichting Horeca Onderwijs. “Zo weten slechts weinigen dat ondernemers bijvoorbeeld aansprakelijk gesteld kunnen worden bij schade of letsel, na een allergische reactie van een bezoeker. “
Met het oog op deze ontwikkelingen heeft SHO informatie rondom de Allergenendeclaratie samengebracht en een landelijk cursusaanbod ontwikkeld om ondernemers aan de nodige praktijkkennis te helpen.
Bron: Stichting Horeca Onderwijs