Generieke industrie kan tekorten Ranbaxy slechts enkele weken opvangen

Array

Bogin: preferentiebeleid moet op de helling
Naar aanleiding van het importverbod op Ranbaxy geneesmiddelen en grondstoffen door de Inspectie voor de Gezondheidszorg kunnen de Bogin-leden (Bond van de Generieke Geneesmiddelenindustrie Nederland) het dreigend tekort aan geneesmiddelen op korte termijn oplossen. Maar door het preferentiebeleid hebben fabrikanten die niet preferent zijn bij de zorgverzekeraars hooguit genoeg voorraad voor een aantal weken, zoals van cholesterolremmer atorvastatine. Om ook op lange termijn de continuïteit te garanderen, wil Bogin de discussie aangaan met de overheid en zorgverzekeraars over het falende preferentiebeleid. Bogin is niet tegen prijspreferentie, maar wel tegen labelpreferentie zoals nu, waarbij een zorgverzekeraar één fabrikant aanwijst die een geneesmiddel mag leveren. De kans bestaat dat verzekeraars, als de tekorten zijn opgelost, het preferentiebeleid weer gaan voeren, waardoor de fabrikanten die nu te hulp schieten, met voorraden blijven zitten die niet afgenomen worden.

boginVoldoen aan vraag
Bogin voorzitter Martin Favié: ‘Bogin heeft al meerdere malen gewezen op de problemen die kunnen ontstaan door preferentiebeleid, zoals het in gevaar brengen van continuïteit van leveren, wat nu met Ranbaxy het geval is. Onze leden zijn de mogelijkheden aan het onderzoeken om de tekorten op de Nederlandse markt aan te vullen. Voor het ene geneesmiddel is dat makkelijker dan voor het andere. Bijvoorbeeld, atorvastatine van Ranbaxy is bij vier grote zorgverzekeraars preferent en heeft een marktaandeel van 80%. Dit houdt in dat andere leveranciers, die de resterende 20% van de patiënten van atorvastatine voorzien, moeten nagaan hoe en in welke mate zij aan deze extra vraag kunnen voldoen. Want het is voor producenten van generieke geneesmiddelen niet mogelijk om op korte termijn speciaal voor de Nederlandse markt extra te produceren. Bovendien zullen er na de Verenigde Staten en Nederland meer landen zijn die de import van Ranbaxy producten zullen verbieden, waardoor het ook niet mogelijk is om goede generieke geneesmiddelen uit andere landen te importeren.’

Prijspreferentie
Favié: ‘Bogin pleit al langer voor een vorm van prijspreferentie, waarbij met zorgverzekeraars een bepaalde maximum prijs voor een geneesmiddel wordt afgesproken. Producenten van generiek zijn dan vrij om te bepalen of ze het voor die prijs willen leveren. In deze situatie ontstaat een gezonde economische markt met meerdere aanbieders, waardoor de kans op tekorten tot het minimum beperkt is.’

Bron: Bogin

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen