Tienduizendste deelnemer voor gezondheidsonderzoek HELIUS
ArrayHELIUS, het multi-etnische gezondheidsonderzoek van het AMC en de GGD Amsterdam, verwelkomde vanochtend de tienduizendste deelnemer. HELIUS volgt sinds 2011 gezondheid, welzijn en zorggebruik van Amsterdammers uit verschillende bevolkingsgroepen. Doel van het onderzoek is om gezondheidsproblemen in diverse etnische groepen beter te kunnen aanpakken.
Acteur en HELIUS-ambassadeur Mimoun Ouled Radi (zelf ook deelnemer) overhandigde de tienduizendste deelnemer een bos bloemen en een cadeaubon. Radi vindt het ‘heel goed’ dat er een onderzoek is dat verder kijkt dan alleen de gezondheid van de autochtone bevolking. ‘In een multi-etnische stad als Amsterdam is een onderzoek als HELIUS hard nodig.’Karien Stronks, hoogleraar Sociale Geneeskunde en één van de initiatiefnemers van HELIUS benadrukt dat ruim een derde van de Amsterdamse bevolking bestaat uit inwoners van niet-westerse afkomst. Toch zijn zij nauwelijks betrokken bij medisch-wetenschappelijk onderzoek. ‘Hierdoor is er weinig kennis over het voorkomen en ontstaan van ziekten in niet-westerse bevolkingsgroepen. Terwijl dat juist zeer waardevol is voor de dagelijkse gezondheidspraktijk in Amsterdam en kan bijdragen aan betere behandeling en preventie van chronische ziekten.’
HELIUS staat voor Healthy Life in an Urban Setting en is het eerste langlopende multi-etnische gezondheidsonderzoek in Europa. De deelnemers zijn Amsterdammers van Surinaamse, Turkse, Marokkaanse, Ghanese en autochtone afkomst. Zij vullen een vragenlijst in en worden uitgebreid lichamelijk onderzocht. Iedere vijf jaar volgt een nieuwe uitnodiging voor deelname, om zo de ontwikkeling van hun gezondheid te kunnen volgen. Het onderzoek is vooral gericht op hart- en vaatziekten, geestelijke gezondheid en infectieziekten. HELIUS wil de komende jaren nog enkele duizenden deelnemers werven.