Ruim 1,3 miljoen mensen extreem eenzaam
Array Korrelatie kijkt samen met mensen naar een oplossing
De Rotterdamse vrouw die tien jaar lang dood in haar huis lag houdt de gemoederen in Nederland flink bezig. Mensen vragen zich af hoe het mogelijk is dat niemand deze vrouw miste of naar haar omkeek. De vraag rijst of zij zich eenzaam voelde. Uit onderzoek(1) blijkt dat maar liefst één op de drie Nederlanders zich wel eens eenzaam voelt. Ruim 1,3 miljoen mensen(2) voelen zich zelfs extreem eenzaam. Zij ervaren een gevoel van leegte omdat zij zich niet verbonden voelen met anderen. Eenzaamheid is van alle tijden, maar het aantal mensen dat in een sociaal isolement verkeert neemt toe(3). De hulplijn van Korrelatie biedt mensen die zich eenzaam voelen de mogelijkheid om samen met een hulpverlener te bespreken hoe ze hun eenzaamheid aan kunnen pakken.
Bijna 50 jaar geleden – om precies te zijn op Kerstavond 1964 – werd Korrelatie in het leven geroepen om mensen te helpen die zich eenzaam voelden. Veel mensen bleken behoefte te hebben aan een persoonlijk gesprek en adviezen om hun gevoel van eenzaamheid te doorbreken. Dit is anno 2013 nog altijd een van de onderwerpen die de psychologen en maatschappelijk werkers van Korrelatie behandelen. Zij gaan het gesprek aan met mensen en zetten hen aan vooral zélf actie te ondernemen en contact met andere mensen te leggen.
Iedereen kan zich eenzaam voelen
Gevoelens van eenzaamheid komen voor onder alle leeftijden. Bij mensen boven de zeventig jaar neemt de kans geconfronteerd te worden met eenzaamheid toe. Zij raken vaker in een sociaal isolement, omdat vrienden en familie hen ontvallen. Maar ook jongeren kunnen zich eenzaam voelen. Zij kennen meer mensen, maar hebben vaker met niemand in hun omgeving een vertrouwensband, niemand met wie ze hun gevoelens kunnen of durven delen.
Zelf aan de slag
Jean-Pierre van de Ven, psycholoog van Korrelatie: “Iemand die zich eenzaam voelt hoeft niet per se alleen te zijn. De hulpverleners van Korrelatie gaan altijd eerst na wat er achter de eenzame gevoelens van degene die contact zoekt steekt. Is er sprake van het verlies van een dierbare? Is er ruzie geweest met een familielid? Is iemand misschien bang om mensen ‘lastig te vallen’ met zijn of haar problemen? Als dit helder is, kunnen mensen zelf hun gevoelens van eenzaamheid ‘aanpakken’. Samen kan er gekeken worden naar activiteiten in de omgeving voor mensen die zich alleen voelen en/of in contact willen komen met gelijkgestemden. Iets voor de hand liggend als vrijwilligerswerk, een wandelclub of een praatje met de buren kan al veel bevrediging geven, én het is goed voor de sociale contacten”.
Bel Korrelatie
Voelt u of iemand in uw omgeving zich eenzaam en wilt u samen met een psycholoog of maatschappelijk werker op zoek gaan naar manieren om eenzaamheid aan te pakken? Bel de hulplijn van Korrelatie op nummer 0900-1450 (ma-vr van 9:00-18.00 uur, € 0,15/min). Mailen of chatten kan ook via www.korrelatie.nl.
(1) TNS NIPO, 2011/RIVM, 2013
(2) RIVM, 2013 (8% van de Nederlanders)
(3) Sociaal en Cultureel Planbureau, 2011: het aantal Nederlanders dat in een sociaal isolement verkeert is de afgelopen jaren verdubbeld.